EU - Az új EU költségvetés

2013.02.10. 20:58 :: Dörnyei József

Az EU vezetői maratoni tárgyalás után megállapodtak a következő 7 éves terv büdzséjéről. 2014-2020 között nem emelkedik az EU büdzsé, ami nagy haladás az eddig mindig emelkedő központi kiadásoknál.

A terv még egy 1%-os csökkentést is tartalmaz, ami egy szimbolikus gesztus az erősen EU szkeptikus Angliának, Hollandiának és néhány északi országnak. Gyakorlati jelentősége persze egy 1%-os csökkentésnek nincsen.

A Franciák, a Lengyelek és mi is jól jártunk, mert a mezőgazdasági támogatásokhoz nem nyúltak hozzá, maradt kb. 40%-a a teljes büdzsének.

Szinte a teljes büdzsé maradt a régi, pár jelentéktelen és csak politikailag fontos intézkedésre adtak több pénzt, pl. a fiatalkorú munkavállalók segítésére €6 Mrd-t, aminek semmi hatása nem lesz, nem is lehet. (De jól hangzik...)

Magyarország sikert ért el a tárgyalásokon, mert az eredeti tervek szerint 30%-ot vágtak volna a teljes támogatásból, de a végén csak 10% lett. A 30% az EU ellenes Orbán kormány bűne lett volna, mert nem lehet büntetlenül harapdálni a kenyért adó kezet. A "csak" 10%-os vágást jó eséllyel nem az Orbán kormány, hanem Bajnai Gordon alkudhatta ki. Sajnos az Orbán kormány esetleges távozása után sem lehetne később egy szimpatikus kormánynak emelni a támogatást, ezért az EU bölcsen úgy döntött, hogy ad egy esélyt Magyarországnak.

A költségvetést még el kell fogadnia az Európai parlamentnek. Vannak a világsajtóban kétségek az elfogadásról, de nem kell aggódni, ez át fog menni, csont nélkül.

A "deal" alapvetően jó. Nem lehetett nagyobb változásokra számítani, mert az összes ország a saját érdekét nézi minden ilyen eseménykor, ami kizár szinte bármilyen komoly elmozdulási lehetőséget a Status Quo-tól.

A büdzsé marad a teljes EU GDP-jének 1%-a, ami nagyjából jó. Ennyit mindenképpen érdemes az EU-ra költeni, ennél jóval többet hoz.

Szólj hozzá!

Címkék: Magyarország EU Költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr915073307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása