Kína - 2012-es Gini index - 0,474

2013.02.05. 17:17 :: Dörnyei József

Kína egy nemzeti kapitalista ország, ezt tükrözi a Gini index értéke, ami 0,474. Majdnem olyan nagy az érték, mint Chileben.

Bármi, ami 0,40 felett van, az egy jó érték, kapitalista társadalmat jelez.

Kína erős külföldi és belföldi nyomás alatt van, sokan szeretnék, ha Kína is beállna a stagnáló szocialista országok közé.

Kínát csak úgy lehet megfékezni a gazdasági szuperhatalom felé tartó menetelésében, ha ott is szocialista egyenlősdit vezetnek be. Eddig Kína sikeresen ellenállt, most sem volt hajlandó adókat emelni, csak elhintette a külföldnek és a belföldnek is, hogy erősen töpreng rajta. (Majd akkor fog adót emelni, ha a pokol keményre fagyott...)

Amit megtett, az az, hogy az állami cégek nyereségéből 5%-al többet kell nyereségrészesedésként becsengetni az államkasszába. Ennek nincsen különösebb jelentősége, az állami cégek ettől még nem fogják visszafogni a beruházásokat, sőt, növelni fogják őket. Mert ha úgyis elégeti a profitot az állam, akkor inkább növekedjünk...

Az intézkedés valódi oka is ez lehetett, még egy kicsit segíteni a gazdasági növekedésen. Az így befolyt adó sem jön persze rosszul, nem kell emelni más adón.

A Gini index jól méri a szocializmus mértékét, a Magyar érték, 0,27-es és gyakorlatilag 2000 óta semennyit nem növekedett a Magyar gazdaság, éves átlagban 0,8%-os volt a növekedés, ami kevesebb, mint amit a technológia fejlődésből magától is nő egy gazdaság.

Magyarország kb. 2000-ben érte el azt a GDP szintet, amit az EU maga után fog vonszolni, majdnem teljesen függetlenül attól, hogy Magyarország mit tesz vagy nem tesz. Magyarország úgy tudna felzárkózni, ha rendszert váltana, tehát bevezetné a kapitalizmust. Ezt a Gini érték méri, tehát el kellene érni egy 0,50-es körüli Gini értéket.

Ha nem tesszük, akkor örökre a perifériára kerülünk és attól függünk, hogy milyen fejlett az EU úgy általában és a szomszédaink. Ami még segíthet, az az, hogy a szomszédos országok messze megelőznek minket, ami tovább húz minket is. Magyarország ráállt az Albán útra, hajrá...

Szólj hozzá!

Címkék: Kína Siker Kapitalizmus Szocializmus

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr495064294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása