Alkotmánybíróság - Szigorítás jön - jogosan...

2013.01.30. 08:35 :: Dörnyei József

Az alkotmánybíróság megalakulása óta sokszor lépte túl a hatáskörét, amire létrehozták és olyan törvényeket is megsemmisített, amik nem voltak ellentétesek az alkotmánnyal, csak a "szellemével".

Az alkotmánybíróságnak igen nagy hatalma van és ezzel sajnos hajlamos visszaélni minden országban. Nem csak Magyarországra jellemző a dolog, hanem minden szocialista országra, pl. Németországnak van nagy hatalommal megáldott alkotmánybírósága, ami hajlamos is túllépni a hatáskörén.

Ami most történt az az, hogy az alkotmánybíróság a régi, már lecserélt alkotmány alapján semmisített meg neki nem tetsző törvényeket. Ez megint egy tipikus "istent játszunk" hatáskör túllépés volt. Nem tetszett az adott törvény az alkotmánybíróság tagjainak, ezért találtak a kákán csomót.

Az alkotmánybíróság feladata az, hogy azt vizsgálja, hogy egy törvény megfelel-e a jelenlegi alkotmánynak. Nem a régi, kommunista alkotmánynak és nem egy elképzelt alkotmánynak, amit a bírák helyesnek tartanak, az "alkotmány szellemének".

A kultúra hiánya az, amikor valaki, aki teheti, átlépi a hatáskörét. Ilyet nem tehet meg senki, még egy alkotmánybíró sem. Ha a törvény megfelel a jelenlegi alkotmánynak, akkor azt el kell engedni. Akkor is, ha nem tetszik. Ez a munkája az alkotmánybíróságnak. A törvények meghozatala nem a dolga, az a parlament dolga.

Szólj hozzá!

Címkék: Alkotmánybíróság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr35052447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása