OFF - Központi fűtés beállítása

2012.12.03. 12:08 :: Dörnyei József

Kezd beállni a tél, ez a cikk arról szól, hogy hogyan kell helyesen beállítani a központi fűtést.

A központi fűtést a szerelők összerakják, majd a beállítása a tulajra marad, mert igen sok időbe kerül.

A beállításra azért van szükség, mert a helyiségek hőigénye más és más, ezért a radiátorok mérete is más is más. A meleg víz elosztótól való távolságuk is más és más. A meleg víz elosztóból azonban beállítás nélkül mindegyik azonos mennyiségű meleg vizet kap, ami azt eredményezi, hogy a kisebb vagy közelebbi radiátor több meleget ad le, mint amennyit kellene, a nagyobb meg távolabbi meg kevesebbet. Ennek az eredménye pedig az, hogy az egyes helyiségekben eltérő hőmérséklet lesz.

Az a helyes beállítás, ha az összes radiátor visszatérő vize azonos hőmérsékletű. Ezt nagyon nehéz elérni, mert minden változtatás a teljes rendszert változtatja, sokáig tart, mire beáll az új egyensúly, valamint mérni is nehéz a visszatérő vezeték hőmérsékletét.

Elsősorban érdemes vásárolni egy olyan hőmérséklet mérőt, ami azonnal le tudja mérni a felület hőmérsékletét. Ezt már lehet 10-15K-ért beszerezni, tehát nem nagyon drága. Lehet használni nagyon sok más esetben, tehát nem kidobott pénz. Példa a kemence vagy grill pontos hőmérséklet mérése, amivel sok ételt meg lehet kímélni.

A mérést érdemes a radiátor legalsó részén végezni az összes radiátoron. Ez nem pont a visszamenő víz hőmérséklete, de megfelelő pontosságú eredményt ad, ha ezt szinkronizáljuk.

A beállítást a meleg víz elosztónál kell elvégezni, aminek a tetején van egy sor szelep. Ha nincsen jelölve, hogy melyik szelep melyik radiátort vezérli, akkor először ezt kell felderíteni. Ez úgy történik, hogy egyenként elzárjuk a szelepeket és megnézzük, hogy melyik radiátor hűlt ki.

Ha megvan, hogy melyik szelep melyik radiátoré, akkor a túl meleg radiátorokat addig kell kis lépésekbe leszabályozni, amíg a visszamenő víz hőmérséklete el nem éri a leghidegebb radiátor visszamenőjét.

Ezzel az egész procedúrával aztán jól el lehet játszani heteket.

Fontos, hogy az olyan helyiségeket ne vegyük bele a mérésbe, aminek a hőmérséklete szándékosan alacsonyabbra van beállítva. Pl. garázs.

Fontos még, hogy ha több fűtési övezet van, pl. lakrészenként, akkor minden fűtési övezetre külön-külön kell a beállítást elvégezni.

Fontos, hogy ne a radiátoron szabályozzuk a szelepet, mert azt nagyon könnyű elállítani és akkor az összes munkánk elveszett.

Mindenkinek jó szórakozást. :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr394944787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása