Kártyás fizetés terjesztése és adómorál növelése

2012.11.20. 06:00 :: Dörnyei József

Magyarországon a készpénz használat az összes tranzakción belül kb. 80%. Ennek első oka az adóelkerülés. Ezen lehetőség lenne javítani egyes szolgáltatásoknál a kötelező kártyás fizetés előírásával. Technikailag nincsen akadálya a dolognak, a jelenlegi adóbevétel hiányos időkben lehet, hogy erre lépéseket is tesz majd a kormányzat.

Kezdjük a taxisokkal. A taxiknál elő lehetne írni, hogy csak kártyával lehessen fizetni. Technikailag nincsen akadálya, terminált lehet minden taxiba szerelni. KP-vel alap esetben nem engedélyezett a fizetés. Ha valakinek csak az van, az egy extra 20%-ért fizethet KP-ben, de csak úgy, ha a tranzakciót a taxis regisztrálja valamilyen telefonszámon, tehát bediktál pár adatot. A 20% extra jó érv arra, hogy ezt ne tegye meg senki. A 20% extra díj az államot illetné, aminek az 1%-ért fenntart a NAV egy telefonos hívás rögzítőt.

Második körben kiterjeszteném a rendszert a nagyobb értékű lakossági szolgáltatásokra, pl. EÜ szolgáltatások, fogorvos, nőgyógyász, stb. Működhet ugyanúgy, mint a taxisoké.

Harmadik körben minden lakossági szolgáltatásra kiterjeszteném, pl. fodrász, gumi csere, stb.

A KP-vel fizetés nem csak pénzbüntetést vonna maga után, hanem a tevékenység felfüggesztését is először 3, majd 6, majd 12, majd végleges időtartamra. Ez nagyobb büntetés, mint a pénzbüntetés...

Az intézkedés bevonná a ma kevésbé adózó jövedelmeket az adózási rendszerbe.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr534915354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pdw (törölt) 2012.11.21. 22:05:48

Ezt a kotelezo temat kicsit extremnek tartom. Szerintem ha eljutnank odaig, hogy majdnem mindenhol lehetne kartyaval fizetni (talan ennek a legvege a piacok, kocsmak, kisboltok) akkor megoldodna ez a problema magatol.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.11.22. 20:17:13

@pdw: Nem oldódna meg. Ahol kevert a fizetés módja, ott csalnak a szolgáltatók és a KP vásárlások egy része nem fizet adót.
Ezért lenne fontos, hogy a kiemelten veszélyes területeken kötelező legyen a kártya.

szabeev 2013.01.10. 11:31:56

Ahol csak tudok kártyával fizetek, szinte alig van nálam készpénz, max. a vésztartalék elrejtve valahol a lakásban :) Mondjuk most hogy van ez az adó a bankoknál, valahol a kártyás vásárlásért majd fizetni kell, én a Budapest Banknál vagyok, ott is lesznek változások, de eddig nem volt gondom velük, mindig tájékoztatva vagyok és innen is tudok infót szerezni: www.facebook.com/budapestbank
süti beállítások módosítása