Identitás lopás - gyakorlat

2012.11.14. 22:05 :: Dörnyei József

Az identitás lopás régóta elterjedt bűnözési forma, amivel igen nagy károkat lehet okozni a károsultaknak. A mai, modern időkben lenne lehetőség védekezni ellene, de sajnos Magyarországon ez csak elképzelések formájában van meg.

Példa identitás lopásos bűncselekményre:

Csaló Géza keres egy ingatlant, ami már egy ideje üresen áll. Lenyomozza a szomszédoknál, hogy mi a helyzet, ha a tulaj várhatóan pár hónapig nem lesz otthon, akkor elindul a csalás.

Lekéri az ingatlan tulajdoni lapját. Keres egy megfelelő társat, aki életkorban és nemben megfelel a tulajdonosnak. Az ingatlanhoz hozzáfér, de nem rabolja ki, hanem beköltözik a tettestárs. Közben beszereznek egy hamis személyi igazolványt a tettestársnak.

Elkezdik ingatlanoson keresztül árulni az ingatlant, ami bizalmat jelent a vásárlóban. Természetesen nagyon kedvező áron.

A vevő megtalálása után a szerződéskötés ügyvédi ellenőrzés ellenére simán megtörténik. A vevő a szerződéssel át tudja íratni a nevére az ingatlant és boldogan beköltözik.

Aztán hazajön az igazi tulaj és van nagy csodálkozás mindkét oldalról.

A jog szerint az ingatlan a régi tulajt illeti, a vevő szerződése semmis, a földhivatal visszaállítja az eredeti állapotot.

A rendőrség kb. 1 hónap után "tettes ismeretlen" státusszal lezárja a nyomozást.

A vevő bukja a teljes vételárat és költségeket.

A Magyar közokiratok könnyen hamisíthatóak, ezért a fenti eset sajnos előfordul. Természetesen nagy szakértelmet igényel a kivitelezése, ezért kevesen csinálják, de vannak olyan bűnözők, akik erre specializálódnak.

A szomszédokon tudna bukni a dolog, de őket kevés vevő kérdezi meg. Támaszpont lehet még az internet, mert le lehet nyomozni valakinek a netes identitását is, de ezt is kevesen teszik meg.

Megoldást az jelentene, ha Magyarországon létrehoznának egy online identitás ellenőrzési lehetőséget. Ami egy központi szerveren keresztül működne és onnan lehetne ellenőrizni a polgárt pl. fénykép és digitális ujjlenyomat alapján.

Erre a megoldásra még 2000-ben próbáltam rábeszélni pár befolyásos ismerősömet, ami addig sikerült, hogy őket meggyőztem, de aztán nekik nem sikerült az ötletet átverni a közigazgatáson.

A Gyakorlatban lenne egy olvasó, amibe bele kellene dugni a személyigazolványt és le kellene húzni rajta az ujjlenyomatot egy digitális olvasóval. Az adatokat elküldi az olvasó egy állami szerverhez, ami ellenőrzi első körben az ujjlenyomatot, ha az stimmel, akkor visszaküldi a fényképet és az azonosító adatokat. Egyszerű és bolond biztos. A megvalósításának költségei marginálisak és rá lehet terhelni a piacra, valamint a lakosságra.

Kár, hogy nincsen ilyen. Biztonságosabb lenne az ország.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr774907622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása