Elnöki rendszer - Magyarországon szükséges

2012.10.12. 13:11 :: Dörnyei József

Orbán Viktor felismerte Magyarország kormányzásának a legnagyobb problémáját. Elnöki rendszert szeretne és ebben teljesen igaza van.

Magyarországot az utóbbi években a miniszterelnök kormányozta. A miniszterelnöki pozició taktikai pozíció. Napi ügyekkel kell foglalkozni, amik gyakorlatilag felemésztik a miniszterelnök összes rendelkezésre álló idejét.

A probléma ezzel az, hogy minden kormánynak szüksége van stratégiai irányítóra is. Magyarországon ilyen személy nincsen és emiatt Magyarországnak stratégiája sincsen.

Elmagyarázom, hogy mi a stratégia és a taktika közötti hatalmas különbség és miért katasztrófális az, ha nem megfelelö ember ül a különbözö pozíciókban.

Rommel tábornok egy kiváló taktikus volt a II. világháború idején. Ha megkapta a megfelelö hadsereget a megfelelö utánpótlással, megnyerte a csatát.

Azonban Rommel tábornok egy csapnivaló stratéga volt. Nem volt képes biztosítani, hogy rendelkezésére álljon a megfelelö hadsereg a megfelelö utánpótlással.

Sajnos a fölé rendelt stratéga is csapnivaló volt és ö sem tudta ezt Rommelnek biztosítani.

Az eredmény ismert, a Németek, amikor volt hadsereg és utánpótlás, megverték a szövetségeseket Afrikában, de ahogy elfogyott, vereséget szenvedtek és végül az afrikai Német hadsereg teljesen megsemmisült.

A másik példa Paulus tábornagy. Paulus egy remek stratéga volt. A háború elejétöl remekül vezérelte a Wehrmacht támadásait az íróasztala mögül és mindig gyözött. Az Orosz fronton a teljes Déli frontot szintén az íróasztal mögül vezérelte, szintén nyertesen, hatalmas veszteségeket okozva az Oroszoknak. Csatában azonban soha nem vett részt. Aztán meg kellett támadnia Sztálingrádot egy olyan embernek, aki puskaport még az életben nem szagolt.

Az eredmény itt is ismert. Paulus nem volt képes bevenni Sztálingrádot, hatalmas veszteségeket szenvedett el és a csata végén a 6. hadsereget bekerítették az Oroszok és teljesen megsemmisítették.

A kis kitérö után:

Magyarországnak szüksége lenne egy elnökre és az alá tartozó miniszterelnökre.

Az elnök feladata a stratégia megtervezése. Tehát az, hogy mit, mikor és hogyan szeretnénk elérni. Valamint végrehajtatása és annak ellenörzése.

A miniszterelnök feladata pedig az ország irányítása, a napi feladatok végrehajtása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr694834714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása