EU-s bankszabályozási tervek

2012.10.03. 13:38 :: Dörnyei József

Az EU végre előállt egy jó bankszabályozási tervvel. Szét fogják választani a normál banki tevékenységet a befektetési banki tevékenységtől.

Ennek van értelme.

A normál bankok átlag profitot keresnek alacsony kockázat mellett, ezért a normál bankok soha nem mennek tönkre, még komoly válság idején sem. Természetesen megfelelően szigorú bankfelügyelet és törvények mellett.

A befektetési bankok magas kockázattal dolgoznak magas profitért. Azonban egy vagy néhány meghiúsult üzlet vagy egy akár kisebb válság ezeket a befektetési bankokat csődbe tudja juttatni.

Jelenleg egy nagy banknak van mindkét üzletága. A befektetési bank nincsen elválasztva, ők játszanak a normál ügyfelek pénzével is. Ha a befektetési bank tönkremegy, akkor az magával rántja a normál bankot is.

Ebben az eseteben a polgárok védelmében az államnak ki kell húznia a szarból a nagybankot az adófizetők pénzén.

Ha bejön az új szabályozás, ez nem lesz többé.

A normál bank soha vagy gyakorlatilag soha nem megy csődbe - az állami beavatkozás költsége közel zéró lesz.

Ha pedig egy befektetési bank csődbe megy, hát azt a befektetői szívták be. Akikért nem kár, legalábbis állami beavatkozást nem igényel, a gazdaságot nem érinti.

Természetesen törvényekkel kell garantálni, hogy a normál bank pénze ne folyhasson át a befektetési bankba. Valamint, hogy egy féleszű polgármester ne fektethessen be egy befektetési bankba, tehát közpénz ne mehessen oda. Valamint, hogy nyugdíj megtakarítás csak limitáltan mehessen oda.

Szóval el kell érni, hogy csak a gazdagok pénze kerüljön a befektetési bankokba és az vesszen el, ha fejre áll.

Ez egy nagyon komoly lépés a helyes irányba, a globális bankrendszer normalizációja felé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr634817777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása