Kisadó - véglegesednek a szabályok

2012.09.28. 13:51 :: Dörnyei József

A kisadó az egyik "jó" eleme a munkahely megszüntetö programnak, ami pénzt hoz és nem pénzt visz. Tömegével fogja kifehéríteni a szürke/fekete gazdaságban dolgozókat és olyan pénz adóztat, ami most egyáltalán nem adózik.

A kisadó mértéke fix 50K/hónap.

Kisadózó maximum éves árbevétele 6M, tehát 500K/hónap.

Ideális esetben a kisadózó 10% kisadót és 1% iparüzési adót fizet. Ez igen kedvezö szinte minden más adózási lehetöséghez képest.

A kisadózó dönthet úgy, hogy alanyi ÁFA mentes legyen vagy nem.

Ha az ÁFA mellett dönt, akkor az ÁFA beleszámít a 6M árbevétel határba. Ebben az esetben azonban az effektív adókulcs az alacsonyabb árbevétel és azonos adóösszeg miatt nö.

A kisadózónak nem kell beszámolót benyújtania, ezért lehet, hogy nem kell könyvelöt sem alkalmaznia. Ez egy nagyon komoly költségtöl szabadítja meg a kisadózót.

A kisadózó számláját a cégek elszámolhatják költségnek, de kisadózónként maximum 1M erejéig vagy összesen maximum 5% erejéig.

Ezt a szabályt azért hozta a parlament, mert a 11% egy extrém kedvezö kulcs. Akadályok nélkül mindenki kisadózó lenne holnaptól.

A fenti szabályok miatt a visszaélés igen bonyolult és limitált is.

Egy cég maximum 5%-ot tud a teljes árbevételéböl így fiktív számlázni, de max. 1M-t kisadózóként.

Ahhoz, hogy 1 kisadózót teljesen ki tudjon fiktív számlázni, kell még +5 cég, amiknek van egyenként 1M "kisadózó" keret. Tehát minimum 20M árbevétel cégenként.

Ahhoz, hogy lehessen egyáltalán kisadót csalni, kell valaki, akinek nincsen és elöre láthatóan nem is lesz munkája, tehát kell a "kisadózó".

A gyakorlatban ezek a korlátok minimalizálni fogják a kisadóval történö visszaéléseket.

Lesz ilyen, mert ha valakinek van pl. egy 20M-as cége és egy kisadózó ismeröse, lehet, hogy megegyeznek és 1M értékben készül egy fiktív számla.

Egy ennyire kedvezö adózási formánál azonban ez nem elkerülhetö, ahogy az EVA-nál sem volt az.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr544808294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása