Befektetés - Részvények

2012.09.18. 12:47 :: Dörnyei József

A tözsdei részvények nagyvállalatok résztulajdonosává teszi a kisbefektetöt. A részvény az egyetlen befektetési forma, ami stabilan és folyamatosan növeli a befektetett tökét. Nem kockázatmentes, vállalatok mennek csödbe vagy elveszthetik az értéküket.

A részvényeknek kettö fö csoportja van.

Az elsö csoport és ez az, amit én mindenkinek ajánlok, a már befutott, stabil, megbízható cégek. Ezek már beárazottak, az értékük nagyjából követi a piacot, se túl nagy veszteségre, se túl nagy nyereségre nem kell számítani az részvényárakban. Ezek a cégek viszont fizetnek osztalékot is, ami 3-4% körüli éves átlagban.

Az osztalékot célszerüen alacsony részvényárnál újabb részvény vásárlásra érdemes fordítani, amivel folyamatosan nö a portfóliónk értéke.

Nekem egy ilyen portfólió 10 év alatt 150% nyereséget hozott, tehát évi átlag 9,6%-os bruttó profitot hozott. Ez még inflációt és adót levonva is nettó 5% profit. (3%-os inflációt és 35%-os össz adót számoltam a profitra)

Az adózásra nagyon figyelni kell, mert az inflációt az adórendszer nem engedi leírni, tehát ha a részvény hozott nyereséget valamint osztalékot, akkor erre adót kell fizetnünk. Az adó mértéke országfüggöen változik.
A bea

A második csoport a részvény árfolyam növekedésére alapoz. Ezek a részvények felfutó cégek részvényei. Jellemzöen nem fizetnek osztalékot, mert a gyorsan növekvö cég minden eröforrását beruházza a cégbe. Itt a befektetönek folyamatosan nagyon figyelnie kell a részvényre és idöben ki kell szállni, ha például rosszul mennek a dolgok vagy be kell szállni, ha újra jól mennek a dolgok.

Itt több pénzt lehet keresni, mint az elsö csoportban, de több pénzt is lehet veszíteni, még konzervatív, hosszú távú befektetés mellett is.

Itt az adózással is több bajunk lesz, mint az elsö csoportban, ott ugyanis az adót általában simán levonják, nekünk semmi dolgunk vele. Itt azonban nekünk kell elkészíteni az éves bevallást v. fizetni valakit, hogy megtegye helyettünk.

Technikailag egyszerü egy befektetési számla nyitása, nem feltétel még a személyes megjelenés sem. Nyitni kell a számlát, utalni a befektetendö összeget, majd lehet azonnal kereskedni.

A befektetési portfóliónk nagyobbik részét érdemes részvényekben tartani. A portfóliót mindenképpen el kell osztani több vállalat és lehetöleg több gazdasági terület között, hogy ne legyünk kitéve az egyoldalú piaci változásoknak.

Az átlag kisbefektetöknek mindenképpen az elsö csoportot ajánlom. Valamint azoknak a profiknak is, akiknek nincsen idejük arra, hogy folyamatosan figyeljék a részvénypiacokat.

A második csoportot ki lehet próbálni, mondjuk a portfóliónk 20% erejéig. Elég gyorsan rájön az ember, hogy neki való-e ez vagy nem. Aki tudja és sikeres benne, persze csinálhatja.

Szólj hozzá!

Címkék: Befektetés Részvény

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr384785641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása