Magyar gazdaság helyzete - 2012.09.14.

2012.09.14. 10:52 :: Dörnyei József

A kormány visszajött és folytatta a hülyeségeit, meg újakat is kitalál melléjük, amik fájtak. Az EU leállította Magyö egyik zsebböl ki, másik zsebbe be cigánykodását, amiért hálásnak kell lennünk. Van egy 600 Mrd-os lyuk a költségvetésben. A "munkahely megtartó" nevü munkahely elkúró programot sajnos komolyan gondolja a kormány, elkezdte reklámozni, ami azt jelenti sajnos, hogy nem lehet már leállítani. A nemzetközi helyzet hullámzik, de a következö 1 hónapig megint megmentette a ECB és a FED a világot egy kis pénznyomtatással. Az MNB mert kamatot csökkenteni, de meg akarja állítani az inflációt a határnál a vezetöje. Nem fog sikerülni.


A kormány bejelentette, hogy igen nagy pénzeket szándékozik elkölteni állami tulajdon szerzésére. Az E.ON gáz üzlet részleges felvásárlása 300+Mrdba fájna az államnak. Nem lenne feltétlenül hülyeség a dolog, de pénz nincsen rá, hitelböl meg egészen biztosan nem éri meg. Most nagy a csend az ügyben, remélem, parkolópályára került a dolog.

600 Mrd-os lyuk van a költségvetésben. Ez elég nagy gáz, mert ez kb. a GDP 2%-a. Magyö ezt részben cigánykodással tervezte betömni, a költségvetés egyik zsebéböl a másikba tervezett pénzt rakni. Ezt megtiltotta neki az EU, ami nagy szerencse, mert jobb, ha ma nem kúrják el a nemlétezö pénzt, mintha jövöre hiányzott volna.

A 300 Mrd-ba kerülö "munkahely megtartó" program sajnos él. Nem fog megtartani egyetlen munkahelyet sem és a GDP 1%-ba kerül. 300 Mrd nagy pénz. Pl. be lehetne tömni vele a költségvetési lyuk felét. Vagy építeni 150 km autópályát. A program szerintem munkahely szempontjából inkább negatív lesz, mint pozitív. Meg fog szüntetni a már megszüntetett 300K munkahelyen felül munkahelyeket. A FIDESZ mindent megtesz azért, hogy még több ember elmeneküljön az országból vagy közmunkásként zabot hegyezzen. Nem fog összejönni nekik az 1M megszüntetett munkahely, de majdnem. A programot már elkezdték reklámozni is, ezért már esély sincsen arra, hogy leállítsák...

A globális gazdaság folyamatosan válságban van. Mind az ECB, mind a FED csak úgy tudja az összeomlást elkerülni, hogy még több pénzt nyomtat. Ennek az ár infláció, bárki megnézheti a tankönyvekben. Az MNB vezetöje meg akarja állítani ezt az inflációt a határoknál. Elárulom, nem fog sikerülni. Nem a kutya farkán ülö bolha csóválja a kutyát. Szerencsére az MNB-t már nem csak ö irányítja, hanem vannak külsö tagok is. Csökkenteni kell az alapkamatot, egészen addig, amíg a forint bírja, tehát el lehet még adni az államkötvényeket és a forint nem esik 320 alá. Kb. ott kell megállni, bármi is legyen az az alapkamat. Majd stabilizálni az árfolyamot kb. 300-ra.

A kormány döntött bizonyos megtakarításokról. Remélem, meg is tudják valósítani. De kezdhetnék a 300Mrd-os program kihajításával is...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr844776475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása