A globális pénzügyi rendszer hibái

2012.09.13. 09:48 :: Dörnyei József

A globális pénzügyi rendszer per pillanat nem jól müködik. A spekulációs célú tranzakciók aránya az üzleti célú tranzakciókéhoz képest hatalmas.

A spekulációs célú tranzakciókra szükség van, mert ezek biztosítják a piaci likviditást és árazást. Nem lehet tehát egyszerüen betiltani öket.

A spekulációs tranzakciókkal ráadásul nagy pénzeket keres a bankrendszer, ami jelentösen növeli az adott állam GDP-jét, emiatt sem kapálódznak a "nyertes" államok azért, hogy megszabályozzák a pénzügyi rendszert.

A kettö legnagyobb nyertes London és New York. Londonban a "City" hozza létre a GDP 10%-át. Ennek a pénznek a jó része ráadásul nem Angliából jön, hanem elsösorban Európából, de valamilyen részben mindenhonnan.

A Wall Street nem ilyen arányban, de szintén nagyot szakít.

A világ két igen nagy hatalommal bíró országa tehát nem érdekelt abban, hogy a globális pénzügyi rendszer egyensúlya helyreálljon.

Aki veszít ezen és nem keveset, az az EU (és minden más ország). De Anglia az EU része, emiatt megakadályozhatja és meg is akadályozza a szabályozások szigorítását.

A veszélyes a dologban az, hogy ha tartósan felborul ez az egyensúly, annak lehet egy gazdasági világválság a következménye. Hasonló folyamatok zajlottak le ugyanis az elsö gazdasági világválság elött és pont akkor is az USA-ban.

Magyarország keveset tehet az ügy érdekében, föleg EU tagként. A jelenlegi kormánynak ez az egész úgyis messze meghaladja a képességeit, az új kormányt pedig még nem is ismerjük.

Magánemberként azt teheti az ember egy ilyen helyzetben, hogy óvatosan fektet be, marad Európában, messze elkerüli a US-t. Magyarországon per pillanat kockázatos bármilyen befektetés, de amint itt van az új kormány, érdemes lesz hazahozni a befektetéseket.

Valamint természetesen az eladósodást el kell felejteni egy hosszú idöre.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr34774244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása