Felsőoktatás finanszírozásának racionalizálása

2012.08.31. 19:47 :: Dörnyei József

Az Orbán kormány sok baklövés mellett sok helyes intézkedést is hoz. Néha rossz okból, de a helyes lépést teszi meg. A felsőoktatás finanszírozásának témájában a helyes lépéseket hozzák következetesen, még akkor is, ha a magyarázatokból kiderül, hogy az sem érti, hogy mit csinál, aki csinálja. Itt valószínűleg egy okosabb ember meghozza a döntéseket, Hoffmann Rózsa meg nem érti, hogy mi miért történik, de megpróbálja azért megmagyarázni a sajtónak a "döntéseit".

A FIDESZ politikája az, hogy a felsőoktatást az azt igénybe vevő hallgató fizesse ki, mint bármilyen másik szolgáltatásnál. Ehhez segítséget adnak államilag támogatott diákhitellel, de máshogy nem tervezik támogatni a felsőoktatást.

Ez a helyes és egyetlen járható út Magyarország előtt.

A felsőoktatás igen komoly pénzbe kerül. A végzett diákok egy jó része nem Magyarországon, hanem az EU-ban dolgozik a diploma megszerzése után. Magyarországnak nem feladata megtámogatni az EU-t.

Ha valaki diplomát akar, az fizesse meg az árát. Így van ez Németországban is, pedig ők sokkal gazdagabbak, mint mi.

A stratégiában szerepel az is, hogy az állam a saját használatra oktatott diplomások oktatását fizeti. Ez is egy nagyon helyes döntés. Ha egy orvos vállalja, hogy Magyarországon dolgozik mondjuk 10 évet, akkor az állam fizesse ki neki a teljes tandíját. Cserébe kap egy orvost 10 évre.

Benne van még az is, hogy létrehoznak az állami hasznosításra tervezett diplomásokra egy adatbázist, ami méri, hogy mennyi diplomást kell képezni és annyit képeznek, amennyire szükség van.

A nem állami diplomásokat pedig a piac szelektálja ki, ha fizetni kell érte, akkor kevesebb kabát és ruhatáros diplomás képzést fizetnek ki a diákok, meg a szüleik is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr904744576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása