Pénzügyi tanácsadás - buktatók

2012.08.30. 23:23 :: Dörnyei József

Sokszor hallani sok embertől, hogy érdemes pénzügyi tanácsadót fogadni komolyabb pénzügyi döntések előtt. Valóban ez a helyzet? Vagy esetleg mégsem?

Nagyon sok olyan ember történetéről hallani, akik valahogy sikeresek és tehetősek lettek, majd minden pénzüket elveszítették. Ennek az az oka, hogy gazdaggá bárki válhat, de a gazdagságot megőrizni csak az tudja, aki képes a saját pénzügyeit jól kezelni. Aki erre saját maga nem képes, az egészen biztosan vissza fog csúszni a társadalomban az őt megillető helyre, amit még kezelni tud. Ergó visszacsúszik oda, ahonnan jött.

Ennek az oka az, hogy a pénzügyek kezelésével, vagyonkezeléssel nem lehet megbízni felelősen senkit ellenőrizetlenül.

Több féle vagyonkezelő van, az egyik a "kockázati".

A "kockázati" mondjuk 20%-ot kap az elért profitból, ez a "deal". Ezután ő felteszi a vagyont a pirosra és ha nyer, kaszírozza a 20%-át, ha veszít, új marha után néz, akinek "kezeli" a vagyonát.

A "fix" évi 1-2%-ot kér a vagyonkezelésért. Ezért ő elkezelgeti a vagyont és kihoz mondjuk 5% profitot egy jó évben. A maradék 3% nyereség adózik, lesz belőle mondjuk 2%. Az infláció mondjuk 4%, a vagyon minden évben veszít az értékéből + a tulaj egy részét fel is éli. El fog fogyni.

A "fix" még mindig jobb egy kicsit, de sokan bedőlnek a "kockázati"-nak.

Jó tanácsom nincsen, mert amit írtam az elején az áll. Aki nem tud bánni saját maga a pénzével, ergó nem ő szerezte a vagyont, hanem valahogy nyerte vagy összeboxolta v. összeszínészkedte, akkor vissza fog süllyedni oda, ahonnan jött.

Ezen csak és tényleg csak úgy tud változtatni, ha saját maga megtanulja a vagyonkezelést. Nem könnyű, de nem is nagyon nehéz dolog. Viszont kötelező, ha valaki nem akar elszegényedni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr504742971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása