MNB - Helyesek a célok?

2012.08.02. 18:58 :: Dörnyei József

Sok vád éri az utóbbi években az MNB-t azzal kapcsolatban, hogy túl magasan tartja az alapkamat szintjét. Igaza van a vádolóknak vagy nem? Hasonlítsuk össze az MNB-t a BoE-vel, ami Magyarországgal hasonló gondokkal küzdő ország, szintén nincsen EUR-ja és a gazdasága is elsősorban az EU-tól függ.

Angliában a nemzeti bank nem törődik az inflációval, ehelyett a gazdasági növekedés segítésére koncentrál. Ennek következtében az infláció el is kezdett nőni, de beállt egy még elfogadható szintre. A gazdaság nem nőtt, de nem is csökkent, csak stagnál. Ez nem feltétlenül rossz a lehetőségekhez képest.

A kormány ott sem takarékoskodik, nem segíti a BoE-t egy kicsit sem.

Szerintem a gazdasági válság árát a UK infláció formájában fogja megfizetni, költségvetési takarékosság helyett elinflálják a jelenlegi hiányt. Ebben közreműködik a BoE.

A stratégia gazdaságpolitikai szempontból nem rossz. Politikai téren nincsen szükség komoly takarékosságra, nincsen összeütközés a "néppel". A gazdaság pedig köszöni, jól elvan. Aki megfizeti ennek a stratégiának az árát, az a befektető. De a jelenlegi helyzetben máshol még rosszabbul érzi magát a befektető, ezért jut Anglia adósságának a finanszírozására is. Pedig Anglia fiskális értelemben rosszabbul áll, mint Magyarország, a tendenciái is rosszabbak.

De Anglia, ha nincsen válság, felelősen kezeli a költségvetését és egy elfogadható szintre lövi be az adósságának a szintjét. Ez az, amit a piacok most díjaznak. Angliának "jó" neve van a hitelezők szemében, ami válságos időkben nagyon kifizetődő.

BoE_Data.jpg

Magyarországon az MNB már régen harcban áll a mindenkori kormánnyal, ami 2002 óta folyamatosan költi az állam pénzét, ahogy a csövön kifér. Egyetlen államnak vannak hasonló adatai az időszakban, ez Görögország. Szerencsénkre nekünk nincsen EUR, ezért a forint tudott esni, ellensúlyozva a költségvetési ámokfutást.

A jelenlegi kormány sem kivétel, az mnyp vagyon ellopását ne tekintsük érdemnek.

Az MNB ennek ellenére koncentrálhatna inkább a gazdaság növekedésére és az államadósság költségeinek csökkentésére, ezt pedig úgy lehet elérni, ha jelentősen csökkenti a kamatszintet, szerintem mehet 1-3% közé.

Persze ehhez a kormánynak is be kell segítenie és 0%-ra kell kihozni a budget. Ha egy szakadár képviselőcsoportnak viszket a keze és ki akar vágni az ablakon 300Mrd-ot, akkor azokat keményen le kell állítani, valamint minden más pénzügyi idiótát is.

Vissza kell nyerni a befektetők, a piac bizalmát, mert most a nulllán van, ami miatt sokkal rosszabb feltételekkel kapunk kölcsön, mint egy nálunk rosszabb helyzetben lévő, de megbízható ország.

MNB_Data.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr594691902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása