Offshore - Mítosz és valóság

2012.07.27. 20:02 :: Dörnyei József

A héten célkeresztbe kerültek az Off-Shore emberkék. Egy nemzetközi szervezet irdatlan Off-Shore vagyonokat vizionált és ezt felkapta a világsajtó, majd a különböző hazai média is. Mi a valóság?

Az "Adó" Off-Shore úgy működik a gyakorlatban, hogy valamilyen legális árbevétel keletkezik valahol, amit a tulajdonosa nem szeretne leadózni azon az adókulcson, amin egyébként kellene. Létezik "fekete pénzek" Off-Shore is, ahol illegális bevételt kell tisztára mosdatni, de most nem erről van szó.

Szóval van egy legális, EU-ból származó árbevétel, mondjuk havi €50K. A tulajdonosa keres egy EU-ban szabályosan bejegyzett céget, ami Off-Shore üzlettel foglalkozik. Persze ez a cég okosan nem Németországban van bejegyezve, ahol megbukna, hanem mondjuk Máltán v. Cipruson.

Az árbevételt átszámlázzák az Off-Shore cégnek, ami a bevétel egy (kis) részét Máltai adókulcsokkal kifizeti a tulajdonosának, így az mondjuk belekerül a cég díjával együtt 10-15%-ba.

A másik része továbbszámlázódik egy igazi Off-Shore helyre, mondjuk a Virgin Island-ra, de millió ilyen hely van. Ott a cég díjával együtt már csak 5%-ba kerül.

Az eddig legális pénz azonban most már nem legális, hanem illegális, mert nincsen meg a fedezete sehol, a művelet végén már a fehér pénzből fekete lett.

Az ilyen fekete pénz felhasználási lehetőségei limitáltak. Készpénzért nem lehet sok mindent vásárolni, átutalni meg nem nagyon lehet, illetve érdemes.

Ilyenkor a pénzt "pihentetni" szokták tehát annyi évig, amennyi a tulajdonos országában tisztára mossa a pénzt. Magyarországon ez 5+1 év. Ezalatt az idő alatt lehet persze befektetni, pl. állampapírt v. részvényt venni belőle.

A büntethetőség határidejének lejárta után a pénz újra "fehér", legális lesz.

A folyamatot felderíteni gyakorlatilag lehetetlen. Az Off-Shore cég, ami manageli a dolgokat, rendszeresen felszámolásra kerül, ilyenkor minden folyó ügyet egy új cégbe mentenek át, a régi ügyek papírjait pedig megsemmisítik.

A "pihentetett" pénzek kezelését már a legális szféra végzi, pl. egy Japán tőke kezelő társaság.  A "pihentetett" pénzekről a tulajdonos országának adóhivatala nem szerez tudomást akkor, amikor még büntethető lenne az adóelkerülés, csak utána, amikor már késő.

A nemzetközi Off-Shore jelentés emiatt az eljárás miatt teljesen alaptalan. Adó elkerülő Off-Shore van, de az teljesen biztos, hogy jóval kisebb, mint amit becsültek, mert a pénz pár év után legális lesz, ergó már nem Off-Shore pénz, hanem befektetett tőke vagy elköltött pénz, ami visszakerült a gazdaság vérkeringésébe.

A poszt elején említett "fekete" forrásból származó pénzek tisztulása azonban nem ilyen egyszerű, ott nem 5+1 év az elévülési idő, hanem esetleg 20 v. 30 év. Ezek a pénzek valóban adnak egy jelentős Off-Shore tőkét. De ne keverjük a Gizikét a Gőzekével...

Az értelmes emberek ráadásul nem ragaszkodnak a magántőkéhez, jó nekik a céges is.

A céges autó sem rosszabb, mint a magán, a céges vitorlás sem rosszabb, mint a magán, a céges balatoni üdülő sem rosszabb, mint a magán és a céges 4 hetes "üzleti út" a Schessel szigeteken sem rosszabb, mint a magán...

A cégek igen alacsony adókulcsot fizetnek, Magyarországon pl. ez 10%, csak a profitra. Teljesen értelmetlen ilyen adókulcsok mellett Off-Shore businessbe keveredni.

Magyarországon megint a "fekete", pl. korrupciós jövedelem megy Off-Shore. A legális jövedelem a cégben marad és fizet 10% adót.

Szólj hozzá!

Címkék: Offshore Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr804682475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása