Banki tranzakciós adó

2012.06.22. 11:20 :: Dörnyei József

A II Orbán kormány eltörölte a bankadót és kivetni készül helyette egy másikat. De szokás szerint nem végezték el a házi feladatot, nem elemezték ki, hogy mit is okoz a banki tranzakciós adó a gazdaságban.

Sajnos mostanra már hagyománynak számít, hogy az NGM szinte mindent elk*r, majd jobb esetben kijavítgatja a hibát, rossz esetben teljesen visszaszívja, a legrosszabb esetben hagyja károkat okozni.

Bankadó - kegyetlen megszívás - eltörlés

 A banki tranzakciós adóval a jelenlegi formájában a bank és cégszektorban van probléma. Az ott folyó munkáról a NGM-nak kevés ismerete van, hiszen ők még életükben nem dolgoztak a piacon, nem ismerik, hogy azt hogyan kell.

Overnight pénzpiac. Ennek befellegzett Magyarországon, ha a bankadót bevezetik. Ez a piac úgy működik, hogy a (nagy) cégek treasury-ja a cég szabad pénzét a nap végén leköti éjszakára (v. esetleg pár napra) A kapott kamat ezeknél az ügyleteknél azonban olyan alacsony, hogy jóval kevesebb, mint az adó.

Bankok likviditás managementje. A bankoknak a nap végére (éjszakára) rendelkezniük kell a törvényesen előírt likviditással. Ezért a nap végén egymás között adnak-vesznek overnight hitelt, amivel ezt biztosítják. Az új adó miatt ezt a tevékenységet is adó fogja terhelni, amit a bankok nem tudnak majd kifizetni. Ez a piac nem szűnhet meg, ezért külföldre fog távozni.

A banki tranzakciós adó a jelenlegi formájában kiűzi a nagy cégek és a bankok pénzét az országból.

A megoldás itt is igen egyszerű, több lehetőség van:

A tranzakciós adót csak cég-lakosság tranzakciónál szedjék be.

Vagy a tranzakciós adót maximálják 1000Ft-ban.

Mindkét megoldás jó. Érdemben nem csökkenti a bevételt. Amennyiben több pénz kell, a fenti linkben van még 2 javaslat, ami hasonló nagyságrendben hoz adóbevételt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr594604330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása