Új tégla technológia

2012.06.21. 11:22 :: Dörnyei József

Németországban mér egy ideje itt van, de most Magyarországon is megjelent egy új tégla technológia. A lényege az, hogy a téglában levö lyukakat höszigetelö anyaggal töltik ki. Így a tégla jobban szigetel és fizikailag is erösebb is.

A gyártót nem reklámozom, rövid keresés után úgyis meg lehet találni.

Az én házam még az elözö technológiával készült, ahol a téglában található lyukak biztosítják a szigetelést. Nekem 44 cm-es téglákból készült a házam, ezért a névleges szigetelés 0,30-as (W/m2/K). Ez megfelel 12 cm EPS szigetelésnek és a téglafal magában is elegendö höszigetelést nyújt.

A gyakorlatban azonban a kömüves munka során több-kevesebb habarcs beszivárog a nyitott lyukakba, ezért ez a 0,30-as érték azért valószínüleg rosszabb a gyakorlatban.

A tégla 7N/mm2 nyomószilárdságú.

Az új tégla, hasonlóan 44 cm-rel már 0,17-es. Ez majdnem a fele a régi tégláénak. Ergó a fütési költség jelentösen alacsonyabb lesz.

Mivel itt nincsenek lyukak a téglában, a malter sem tud beszivárogni, ergó az elméleti és a gyakorlati höszigetelés nem fog eltérni jelentösen egymástól.

Az új tégla 10N/mm2 nyomószilárdságú, tehát erösebb.

Az új tégla ára kb. a duplája a régiének. A külsö falazat téglájának az ára azonban egy családi háznál a teljes költség kb. 2-3%-a.

Ezért szerintem messze megéri ebböl az új fajta téglából építkezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr894602308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása