Deviza hiteles cégek Indiában

2012.06.21. 14:23 :: Dörnyei József

Na higgyük, hogy csak a Magyar lakosság tud nagyon hülye lenni. Rengeteg Indiai cég is eladósodott devizahitelben még a 2008-as hitelválság elött és most emiatt a csöd szélén áll.


Indian Firms Face 'Nightmare' on Dollar Debt: S&P (Yahoo Finance)

A hülye, hülyébb, leghülyébb játékban nem csak a Magyar lakosság, de India sok cégmanagementje is rangos helyezést ért el. A Magyar lakosság védelmében el lehet mondani, hogy nekik nincsen semmilyen pénzügyi képzettségük, míg elvileg az Indiai nagycégek managementjének van. Legalábbis kellene lennie. A gyakorlat azt mutatja, hogy nincsen.

A képlet azonos, mint Magyarországon. Amikor jól ment Indiának, a rupia erös volt, a tözsde szárnyalt és a cégvezetök úgy gondolták, hogy ez mindörökre így is marad. Tévedtek. A piacok fluktuálása valószínüleg elkerülte a figyelmüket, amikor az egyetemen ültek, a középtávú makro elemzéseket nem olvasták el vagy nem értették meg. Vagy esetleg nem érdekelte öket más, mint az idei bonuszuk.

Nem tudni, hogy mi történt, de tömegesen (48 nagy cég) vett fel dollár hitelt, amiböl az idén 5Mrd-ot kellene törleszteni. Idöközben a Rupia 30%-ot esett, emiatt 30%-al többet.

A devizahitel egy lokális cégre ugyanolyan veszélyes, mint egy ingatlanhitel egy családra.
Ezt ráadásul betiltani sem lehetséges, nincsen rá jogi eszköz. Ezek a cégek majd csödbe mennek, a dolgozók meg az utcára...

India is nagyon drágán tanulja meg a leckét, ha helyi pénzben van a bevételem, nem veszek fel deviza hitelt, mert különben nagyon megszívom...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr344602734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása