Jövedelemre rakódó adók

2012.06.20. 11:41 :: Dörnyei József

A II. Orbán kormány gazdaságpolitikájának egyik hangsúlyos eleme az egykulcsos SZJA. Megkeverve a szuperbruttóval, amit még a Bajnai kormánytól örökölt. A kormányzat ettöl várta azt, hogy a gazdaság kifehéredjen. Ez egy hiba volt.

A multik gazdasága fehér Magyarországon. A szürke és a fekete gazdaság a KKV szektorban van. Ezért az egykulcsos SZJA csak ott tudott volna fehéríteni a gazdaságon, a multiknál csak adóbevétel kiesést okozott.

A KKV-knál viszont soha nem az SZJA volt a mérvadó, hanem a teljes szuperbruttóra rakódó adóterhelés. Ez pedig ~40% körül kezdödik és 48,5%-nál végzödik (2011) Az, hogy az SZJA ebböl 16%-os, a KKV-kat nem érdekli, ök eleve mindig a teljes adóterheléssel számolnak.

Magyarországon a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy egy vállalkozó leadózza a profitját, ha kb. 20% adót kell csak fizetnie. Erre a jó gyakorlati bizonyíték az EVA. Az EVA körbe mindenki bejelentkezett, aki csak tudott és akit csak engedtek. Persze az államnak a 20% sajnos nem elég.

A megoldás Magyarországon rendszeridegen, ki kellene szedni az állam hatásköréböl részben vagy egészben sok szociális kiadást. Ha ezek a kiadások nem terhelnék a budget-et, akkor lehetne csökkenteni a bérjövedelmekre rakódó teljes adóterhelést. A szociális kiadásokból pedig lennének adómentes biztosítások, amit mindenki önként befizet a biztosítónak, mint pl. a KGFB-t.

Amit ki lehetne szedni az állam kezeléséböl:

- Nyugdíj 50%-a.

- EÜ biztosítás egésze, kötelezö résszel Kötelezö Egészségügyi Biztosítás (KEB)

- Rokkantsági biztosítás, szintén kötelezö résszel. (Minimálbér)

- Munkanélküli biztosítás, szintén kötelezö, pl. 3 hónapos minimálbér résszel

Ezekkel már meg is lenne az alapja egy 20%-os bérre rakódó adó csökkentésnek.

Az eredmény az lenne, hogy a teljes adóterhelés 20-28% közé esne, amit a többség be is fizetne, a KKV-k is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr794600150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.06.20. 16:39:07

- Nyugdíj 50%-a.

Miért 50%?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.06.20. 17:06:47

@Lrdx: Kell lennie egy állami "biztos" résznek. Szerintem ez Magyarországon kb. 50% körül van. Ez persze nincsen köbe vésve. Az állami résznek kb. a nettó minimálbér körül kell nyugdíjat fizetnie.

Az efeletti rész mindenki saját magán nyugdíja, ami annyi, amennyit ö saját magának félretett.

csubakkapákó 2012.06.20. 19:08:05

Pontosan! a biztosítók zsebének megtömését persze törvényileg előírták - 20 éve vezetek balesetmenetesen - de az egészségügy ingyen van minden nemfizetőnek is. Na ezen is simán lehetne változtatni, mondjuk kezdeném egy komolyabb, biometrikus azonosítós tb kártyával sajtpapír helyett, amit nem lehet "kölcsönadni"...a II. nyugdíjpillért sem kellett volna szétverni.

esztiek88 2012.06.27. 10:48:39

a multik rengeteg kkv szektorhoz tartozó alvállalkozóval dolgoztatnak, nagyon sok munkánál feltétel a számlaképesség. Ergo: a szürke-fekete zónához épp annyi közük van, mint minden más gazdasági egységnek, csak persze a multicég falain kivül, úgyhogy ők hófehérek maradnak. Felesleges álszenteskedni, egy multi nagyon vigyáz arra, nehogy egy fillérrel is többet kiadjon, mint amennyit muszáj. A Flextronics pl.- ugye ez az egyik legnagyobb foglalkoztató Magyarországon - külön emberkölcsönző cégen veszi fel alkalmazottai nagy részét, mert úgy könnyen kirúghatók...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.06.27. 14:18:44

@esztiek88: Ez igaz, de ahogy írod, házon belül minden patyolat fehér és a szürke-fekete zóna házon kívül van, amire nagyon ügyelnek.
De ha belegondolsz, nem feladata a multinak a más cég fehérítése. Az az állam feladata...
Ahol nagy a munkaeröigény változás, ott a cég kénytelen nem alkalmazottként alkalmazni az ideiglenesen alkalmazott embereket. Ezt kölcsönzöcégeken keresztül tudja legegyszerübben megoldani.
Ebben nincsen semmi rossz.
Ha lenne egy erösebb gazdaság, az ilyen cégek nem élnének meg Magyarországon. De nincsen, ezért kellenek ezek is.
süti beállítások módosítása