Magyarország és az Euró

2012.05.31. 09:18 :: Dörnyei József

Vannak olyan kérdések, amikben szerencsés a jelenlegi kormány hozzáállása. Magyarországon gazdasági büncselekmény lenne az Euró bevezetése. A kormány azért nem akarja bevezetni, mert függetleniteni akarja magát az EU-tól, legalábbis annyira, amennyire lehet, magyarul segélyt még azért fizessenek. Ez nem a helyes indok, de a döntés az helyes, Magyarországnak most szerencséje van ebben a kérdésben.

Magyarország gazdaságilag 95%-ban megfelel Görögországnak, csak Euró nélkül, saját pénzzel. Ha nálunk is Euró lenne, akkor itt is pontosan ugyanaz a gazdasági összeomlás következett volna be, mint Görögországban.

A saját pénz automatikusan kiigazítja a mindenkori kormány elkúrásait. Itt is müködik egy piacgazdasági automatizmus, ami leértékeli az elkúró kormány országának a pénzét. Emiatt az összes jövedelem és vagyon leértékelödik az országban, csökken az import, növekszik az export és gazdaságilag talpraáll az ország.

Az EUR zóna országaiban nem ez a helyzet. Ott ha egy ország elkúrja, akkor nem védi meg ez a piacgazdasági automatizmus, mert nincsen saját pénze.

Az EUR zónát a tervezöi annó átgondolták és úgy határozták meg a szabályokat, hogy szabálykövetés esetén egy tagország nem tudja elkúrni.

De jöttek a politikusok és engedték a szabályok áthágását. Az élet az kemény dolog, pl. amikor a TEK végigvontatta az M3 felett a Boing-ot, akkor valamelyik politikus azt gondolta, hogy ha aláírja az engedélyt, akkor minden meg van oldva. Pedig a valóságban azért van súlykorlátozás az M3 felett, mert az alagút és az állomások csak egy bizonyos súlyt bírnak elviselni. Nagyobb súly esetén az alagút és az állomások sérülnek, még nagyobb súly esetén összeomlanak.

Görögország soha nem teljesítette az EUR bevezetés feltételeit. Egy (vagy több) nagyokos politikus úgy gondolta, hogy a szabályokat csak viccböl állították fel. Tévedtek, a II. világháború óta a legdrágább tévedést követték el.


Magyarországon addig, amíg nem lesz felelös kormánya, nem lehet EUR. Ilyen párt nincsen a parlamentben és nincsen még kilátásban sem. A Magyar emberek soha nem szavaznának egy ilyen kormánynak bizalmat. Emiatt Magyarország alkalmatlan az Euróra és ez belátható idön belül nem fog változni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr614556519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása