Családi cég - Befektetések - Ingatlan

2012.05.29. 11:13 :: Dörnyei József

A korábban leírt családi cégben kelettkezö profitot érdemes különbözö módokon befektetni, ebböl az egyik lehetöség az ingatlan. Az ingatlan hagyományos befektetési forma, a legnagyobb elönye az, hogy biztonságos. A hátránya pedig a management igény.

Az ingatlan, a céges is, komoly jogi védelmet élvez. A többi befektetési lehetöséghez képest igen biztonságos. Hátránya viszont, hogy management igényes. Az idö pénz, az ingatlanra mindenképpen sok idö rámegy. Ingatlan management céget lehet esetleg megbízni, de ezt sem egyszerü megoldani, nem olcsó és sokszor nem is jó.

A Magyar adószabályok sajnos folyamatosan változnak, ezért nem vagyok teljesen biztos abban, hogy per pillanat is érvényes az, amit írok, valamint, amikor ön olvassa, akkor már lehet, hogy újra változtak a szabályok, ezért mindenképpen el kell készíteni egy befektetési tervet és le kell ellenöriztetni a könyvelövel.

Szóval a fenti figyelmeztetést figyelembe véve - amennyiben a családi cég ingatlan befektetésben gondolkodik, akkor a következökre kell nagyon odafigyelni.

Mindenképpen cégtöl kell megvenni az ingatlant. Ennek az oka az ÁFA. Ha cégtöl vesszük az ingatlant, az ÁFA bekerül a cégünk ÁFA elszámolásaiba és minden OK. Ha magánszemélytöl vesszük az ingatlant, akkor ÁFA-val növelt értéken vesszük az ingatlant, de nekünk már ÁFA-val terhelten kell eladnunk, amivel bukjuk a teljes ÁFA összeget. Ami sok. Ne tegyünk ilyet...

Egy cégnek jóval több szabadsága van egy ingatlannal kapcsolatban, mint egy magánszemélynek. A cég minden költséget elszámolhat, beleértve a közmüveket is. Csak a nyereségért kell adót fizetnie és arra is 10%-ot.

A magánszemély csak a felújítási költségeket számolhatja el (de csak részben), a közmü költségeket, rezsit nem. De a teljes bevétel után kell fizetnie ~30-40% adót. Emiatt minden bérbeadáskor muszáj átiratnia a bérlöre a közmüveket. De ha a bérlö nem fizette a közmüveket, a tulajdonoson hajtják be a tartozást...

Szerintem Magyarországon 100%-osan legálisan csak elvétve adnak ki lakást. Csak hosszú távra éri meg, de akkor is csak kevéssé.

Viszont egy családi cégnek megéri ingatlan kiadással foglalkoznia. Még abban is érdemes elgondolkozni, hogy a nem céges ingatlant a cégen keresztül adja ki valaki...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr454552415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása