Politikai alapismeretek - Gazdaságpolitikai rendszerek

2012.05.23. 10:29 :: Dörnyei József

A köztudat eléggé meg van keveredve a gazdaságpolitikai rendszerekkel kapcsolatban. Pedig a mai ismereteink szerint csak 3 gazdaságpolitikai rendszer létezik. Ezek: kommunizmus, szocializmus és kapitalizmus.

A kavarodást a politikai pártok, politikusok okozzák. Egy adott országban egy adott idöpontban mindig van egy jellemzö gazd.pol. rendszer. Ez az "ismert" rendszer, a lakosság ezt szokta meg, emiatt azokra a pártokra szavaz, ami ezt az "ismert" rendszert támogatják. A pártok között a különbséget csak az adja meg, hogy ök merre szeretnék vinni az adott rendszert. Persze ezt nehéz kommunikálni a lakosság felé. Mármint azt, hogy minden párt egyforma és igazából személyekre illetve irányvonalakra szavazunk.

A pártok persze szeretik magukat megkülönböztetni a többi párttól és ezért hajlamosak reklámszlogeneket kitalálni. Ezeknek semmi közük a valósághoz. Ilyenek pl. "jobb, bal, közép, vadkapitalista, stb. stb.)

Magyarországon 1989 elött kommunizmus volt, 1989 óta pedig szocializmus van. Az összes parlamenti párt szocialista, gazdaságpolitikai értelemben egyformák.

komment

Címkék: Politikai alapismeretek

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr984533388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása