Kína - Gazdaság 2012-ben

2012.05.15. 10:33 :: Dörnyei József

A Kínai gazdaság elérte az exportorientált fejlödésének a határait. A Kínai bérek az iparban az utóbbi kb. 3 évben elérték a Kelet-Európai béreket, most már kezdik folyamatosan meghaladni az egyes Kelet-Európai országok iparban fizetendö béreit. Magyarországot valamikor tavaly hagyta le Kína bérszínvonalban.

Ezzel Kína egy komoly fordulópontot ért el, nem számíthat már az "olcsó" termékek exportjára, át kell állnia a minöségibb gyártásra. Ez azonban egy sokkal hosszabb és nehezebb folyamat, mint külföldi gyártók bérmunkásait biztosítani. Kínában valószínüleg egyre több elégedetlenkedö embert fogunk látni, a belsö problémáik egyre többször fognak a felszínre kerülni.

A mi szempontunkból a dolognak elsösorban pozitív hatásai lesznek. Az ipar egyre erösebben fog visszaáramlani az EU-ba, illetve az új kapacítások már nem Kínában, hanem elsösorban a volt kommunista országokban fog megvalósulni. A Kínai import nem fog csökkenni, az EU-nak nem kell attól tartania, hogy az erösen export orientált gazdasági növekedés megtorpan.

Kína lassan, de biztosan rá fog állni a minöségi ipari termelésre, a gazdaságának a húzóerejét pedig elsösorban a belsö fogyasztás fogja biztosítani. Remélhetöleg a belsö társadalmi feszültségeket különösebb problémák nélkül kezelni tudja.

A Kínai lehetöségeket a világon elsösorban Németország látta meg és épített fel egy nagyon erös jelenlétet Kínában. A többiek is ott vannak, de messze nem olyan erösek.

Szólj hozzá!

Címkék: Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr844509443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása