Liberális baklövések II - Eleresztett EÜ rendszer

2012.05.10. 08:49 :: Dörnyei József

Az Egészségügyi rendszer egy nagyon-nagyon problémás területe a gazdaságnak és a társadalomnak. Jól müködö EÜ rendszert sehol a világon nem sikerült még kialakítani, csak eltérö mértékben rosszakat.

Talán a világ egyik legrosszabb EÜ rendszere az US-ban van. Ott az EÜ teljes rendszere liberális, az állam nem szabályozza.

Az eredmény az, hogy a társadalom többsége számára az EÜ rendszer rossz minöségü, valamint ezzel párhuzamosan kb. a duplájába kerül, mint pl. az Európai EÜ rendszerek.

Ennek több oka van, a legföbb ok a verseny majdnem teljes hiánya. Ahhoz, hogy kialakuljon egy piacgazdasági verseny, a vásárlóknak össze kell tudnia hasonlítania a piaci árakat. Az EÜ biztosítás, amit a vásárló vesz, szándékosan nem szabványos, minden piaci szereplö teljesen mást árul. Ez azt jelenti, hogy az egyik EÜ biztosításban x betegség kezelése benne van, a maradék nincsen, stb., stb.

Ahhoz, hogy az EÜ-ben verseny alakulhasson ki, államilag szabályozott EÜ biztosítási csomagokat kell kialakítani. Ebböl célszerüen többet, pl. 3-5 szolgáltatási szintet. Ebben az esetben azonnal beindul a verseny, mert a vevök össze tudják hasonlítani az árakat.

Európában fordított a helyzet, itt államilag elö van írva, hogy kinek mennyit kell az EÜ biztosításra fizetnie, majd ugyanazt a szolgáltatást kapja mindenki.

Ennek az a nyilvánvaló hátránya, hogy nincsen lehetöség sem jobb szolgáltatás megvásárlására. Emiatt mindenki az államilag elöírt kötelezö díjat fizeti, pedig sokan fizetnének többet is, természetesen jobb szolgáltatásért.

A szabadpiacon pedig Amerikai, lásd fent rendszer alakul ki, a saját hibáival.

Az ideális megoldás az államilag elöírt EÜ biztosítási csomagok lennének, amiböl az legolcsóbb csomag kötelezö.

Mint minden biztosításnál, itt is sokat csökkent a költségeken a kötelezö önrész. Ezt én úgy oldanám meg, hogy az önrészt a biztosított a nyugdíj megtakarítási számlájáról fizethesse. Ez a számla adómentes megtakarítást tartalmaz, valamint van rajta pénz, tehát átmeneti pénzhiány nem akadályozza az önrész megfizetését. De azért a biztosított pontosan tudja, hogy a saját nyugdíját költi el, ezért nem vesz igénybe olyan szolgáltatást, ami nem feltétlenül szükséges, ergó csökken az EÜ költség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr914499685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása