EU - Szükség van-e egy központosított, federális EU-ra?

2016.06.28. 17:55 :: Dörnyei József

Az egyszerű válasz az, hogy igen. A reális válasz az, hogy nem. Egy federális, központosított EU nem lenne rossz,de sajnos a jelenlegi EU kifejezetten rossz lenne, ha még több hatalmat kapna.

Mára kiderült, hogy az EU nagyon sok sebből vérzik. Ez így volt mindig, csak nem tudtunk a hibákról, mert soha nem voltak tesztelve. Békeidőben minden hadsereg tökéletes, a hibák mindig a háborúk során jönnek elő.

Nagy Britannia a lábával szavazott és kilépett. Svájc és Norvégia be sem lépett soha.

Az EU jelenleg óriási kihívásokkal szembesül és jól láthatóan nem csinál semmit a kihívások megoldásának érdekében vagy rosszabb esetben még olajat is önt a tűzre, lásd migráns válság.

De nem csak a migráns válság a kihívás, hanem pl. a lassan évtizedes Nagy Görög Dráma is, ahol még csak nem is látszik a megoldás.

A teljesen szabad munkaerő áramlás az EU egyik mantrája. Nemrégen írtam róla egy cikket. Szvsz. ez egy hatalmas baklövése az EU-nak. Valószínűleg valami tanárember kitalálta, hogy ez milyen über faxa és az EU megvalósította. Hát, nem olyan über faxa. Sajnos a mai EU szvsz. soha nem fogja ezt a "vivmányát" feladni. Legalábbis a jelenlegi vezetés. Egy új vezető szükséges ahhoz, hogy "normális" keretek közé kerüljön a munkaerő áramlás.

A halálbüntetés tiltása is hasonló méretű baklövés. Az igazságszolgáltatási rendszer állami hatáskör még a US-ben is. Tudom, hogy egy másik tanárember kitalálta, hogy a halálbüntetés káros, de az igazság az, hogy egy alkotmányos demokráciában ezt nem egy diktárornak kell eldöntenie, hanem a népnek. Tehát a kérdést nem valami Brüsszeli fax-nak kell eldöntenie, hanem a tagállamok lakosságának népszavazáson. A népszavazást hívják demokráciának. A Brüsszeli fax döntését pedig diktatúrának. Senki sem szeret diktatúrában élni. Még akkor sem, ha egyébként jó módban élhetne. Senki sem akar kivándorolni Szaud-Arábiába. Még a Szírek is inkább kockáztatnak, de oda nem akarnak menni.

Az "ÁFA" - "VAT" rendszer óriási gazdasági károkat okoz a tagországoknak. A GDP sok százelékát. 2011-ben Magyarországon a GDP 3,7%-át. Az EU makacsul ragaszkodik az "ÁFA"-hoz. Nem érdekli, hogy mekkora kárt csinál vele...

Az tisztán látszik, hogy a jelenlegi EU halott. Az a kérdés, hogy vajon meg lehet-e menteni vagy érdemesebb egy újat építeni helyette. Orbán Viktor úgy véli, hogy menthető. Szvsz. ebben a kérdésben OV túl optimista.

A BrExit mindenesetre arra talán jó lesz, hogy az EU vezetőségében fejek hulljanak. Ha az EU kapna egy jó vezetőséget, olyanokat, akiknek van gyakorlati tapasztalatuk is az elméleti ismeretek mellett, akkor az EU menthető lenne. A jelenlegi gyakorlat azonban az, hogy nem ilyen vezetők kerülnek az EU vezetőségébe, hanem Junkers/Merkel klónok.

Az EU természetesen nem fog gyorsan meghalni akkor sem, ha nem változtat semmin. A tagországok fognak egyenként kilépni. A végén Németország és Belgium marad az "EU".

4 komment

Címkék: EU

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr738852474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.28. 18:11:14

Orbán hozzáállása helyes: időt adni a brüsszelitáknak, s belülről követelőzni egységben. Ha nem megy, pillanatok alatt szét fogjuk robbantani az egész Negyedik Birodalmat, erre mérget vehetsz.

Untermensch4 2016.06.29. 08:19:17

"enki sem szeret diktatúrában élni. Még akkor sem, ha egyébként jó módban élhetne."
Brunei

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.29. 18:49:52

@Robur:

Nem én, hanem a népek. A liberális diktatúrát.
süti beállítások módosítása