Energia - A Mátrai Erőmű

2015.02.10. 16:18 :: Dörnyei József

A Mátrai Erőművet is meg tervezi vásárolni az MVM. Legalábbis erről szóló megbeszélésekről szólnak a hírek.

A Mátrai Erőmű jelenleg kb. 25%-ban van az MVM tulajdonában, 75% elsősorban nagy Német befektetők tulajdonában van - ~50% RWE és ~25% egy másik cég - ENBW)

Az erőműben nagy léptékű fejlesztéseket terveztek az energiahatékonyság növelése érdekében. Ezeknek a fejlesztéseknek egy kis részét hajtották csak végre,

Jelenleg, a legfrissebb adataim szerint a Mátrai Erőmű kb. összesen 800 MW kapacitással rendelkezik és ~31%-os hatásfokon működik. Az energiát lignitből nyeri, amit olcsón lehet bányászni és hatalmas készlet van belőle. Régebben alacsonyabb hatásfokú volt az erőmű, 20 néhány %-on kezdett az első blokk.

A mai technológiai szint 50-60%-os hatásfokot ér el. 60%-os hatásfokú erőműveket Németországban építenek és ott sem sima egy ilyen erőmű építése, technológiai kihívást jelent. Vagy jelentett kb. 5 éve.

A mai technológia ezen felül az erőmű teljesítményének egy nagy részét szabályozhatóvá teszi. Ez azt jelenti, hogy mondjuk 50% a termelt áramból "zsinór áram", amit folyamatosan termel az erőmű és 50% pedig változtatható. Az 50% ebben az esetben 400MW-ot jelent.

Ez a 400 MW változtatható teljesítmény ki tud váltani egy nagy energiatárolót. Lehetővé teszi, hogy ugyanekkora vagy akár több összes teljesítményben megújuló erőműveket kössenek be a rendszerbe.

A hatásfok növeléssel vagy a felhasznált lignit és a kibocsátott CO2 mennyiségét lehet csökkenteni vagy az elektromos áram termelést lehet növelni.

Ha az elektromos áram termelést növelik, ami Magyarországon a logikus lépés lenne, akkor az erőmű teljesítményét ~ 1600 MW-ra lehetne növelni, amiből 800MW lenne a változtatható rész.

Paks kb. 2000 MW-os, tehát a Mátrai Erőmű teljesítménye majdnem elérné Paksét. Azzal az előnnyel, hogy Paks csak zsinóráramot tud termelni, Paks 2 szintén.

A fejlesztést a jelenlegi Német tulajdonosok nem fogják beruházni. Az MVM viszont elvileg ki tudná fizetni.

A jelenlegi Német tulajdonosok a fejlesztést végre tudnák hajtani, mert az RWE-nek vannak ilyen modern szenes erőműi Németországban és az RWE végig sz*vta már a technológiai buktatókat. Az MVM-nek ebben semmi tapasztalata nincsen.

A fejlesztés időtartama is sokkal kevesebb, mint Paks 2-é.

Összességében jelenlegi a logikus lépés az lenne, ha az MVM megvásárolná a Mátrai Erőművet, az RWE pedig végrehajtaná a technológiai fejlesztést. A kettő lépést én összekötném egy szerződésbe.

Szólj hozzá!

Címkék: Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr787158623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása