MNB - Miért éppen 15Ft-ot mozoghat a forint?

2014.08.05. 20:41 :: Dörnyei József

Egy törzsolvasó kérdezte. A 15Ft az majdnem pontosan 5% a középhez képest. Egészen pontosan 15,35Ft-ot mozoghat feltűnés nélkül.

Az 5% egy de Facto határ, amit minden kereskedő, elemző és főleg számítógépes program figyel. Amíg egy deviza 5%-on belül mozog, addig csak a normál ingadozását folytatja. A befektetők arra kíváncsiak normál ügymenet mellett, hogy az erős vagy gyenge oldalon tartózkodik-e várhatóan az árfolyam.

Ha a deviza kiesik az 5%-os sávból, akkor az piros jelzést jelent, gáz van. Bármelyik irányba is mozog, minden kereskedő és elemző tudni akarja, hogy mi a f*sz is történt - (wtf).

Ezért írtam azt az előző bejegyzésemben, hogy a forint mostani gyengülése egy teljesen várható folyamat volt és még nincsen ok a pánikra. 307 + 15 = 322. Amíg az árfolyam alatta marad, addig normál ügymenet van. A sajtó egy része már most pánikol. Ez jót tesz a nézettségnek, de nem tesz jót az átlagember idegrendszerének. A forint stabilan gyengül, de még csak 315,5-en van, nagyon messze a 322-től. Tényleg semmi ok a pánikra.

Ha eléri a 322-t, akkor kb. biztos, hogy az MNB beavatkozik és visszalöki alá. Van rá kerete, meg tudja tenni.

A tőzsdék az egész világon szinte mindenhol rekord szinten vannak. Nem meglepő ilyen környezetben, hogy beesik pár negatív nap. A US teljes gazdasága inog. Nem tudom megmondani, hogy a tőzsdei cégek, főleg a nemzetközi tőzsdei cégek árazása drága vagy olcsó-e. Azt sem tudom, hogy most még feljebb vagy lejjebb mennek-e az árak. A US gazdasága sajnos ebben a fázisban lesz egészen Obama elnök uralkodása végéig. Ezzel együtt kell élni.

Nem egyszerű ma befektetőnek lenni. A jelen helyzetben én is bizonytalan vagyok, nem tudom, hogy mibe kellene befektetni. Emiatt aztán hagyom a befektetéseimet ott, ahol éppen vannak.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr716576181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása