MNB - Kamatot vágott az ECB

2013.11.07. 15:04 :: Dörnyei József

Kamatot vágott az ECB 0,5%-ról 0,25%-ra. A lépés nem meglepetés, az időzítés sem az.

Az EUR zóna inflációja elkezdett süllyedni, a dollár jelentősen gyengült az euróval szemben, valamint pár tagország nyomást is gyakorolt az ECB-re, ezért a lépés erősen valószínű volt. Az időzítés, tehát, hogy azonnal vágnak, szintén várható volt, a jelen körülmények között nem lehet sokat sz*rozni, mint a boldog békeidőkben.

A dollár rögtön erősödött az euróval szemben, de csak kiegyenlítődnek a folyamatok, az euró továbbra is inkább erősödik a dollárral szemben, mint gyengül, az euró zóna állapota jobb, mint a US gazdaságé.

További kamatvágásra is van esély, könnyen lehet 0%-os az ECB alapkamat. Nem azonnal, hanem akkor ha a számok indokolják.

Az MNB szempontjából is változott a Status Quo, most így néznek ki a számok:

MNB alapkamat 3,4%

ECB alapkamat 0,25%

CDS 2,7% - Enyhén nő

ECB alapkamat + CDS = 2,95%

A "profit" 0,45%, ami jelentősen jobb, mint az előző bejegyzésemben szereplő 0,25%.

Ezzel már szinte biztos a következő kamatvágás az MNB-nél, valamint addig a forint biztosan a 300-as határ erős oldalára került, nem 300 körüli szinteket várok, hanem erősebbet.

Az MNB deviza tartalékai egyébként is növekedtek a napokban és semmi sem indokolja, hogy devizát égessen az MNB, tehát a tartalékok nem fognak csökkenni.

Magyarország szempontjából különösen jó a hír, javítja az MNB pozícióit és javítja a gazdaság pozícióit is.

2 komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr665619464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2013.11.07. 15:42:03

Abban, hogy az EU gazdasága erősebb az USÁ-énál, minimum bizonytalan vagyok, tekintve a mai 2,8%-os évesített USA GDP-t. Vagy netán statisztikát hamisítanak? :)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.07. 18:05:36

@Zime:
Ez egy komplex kérdés, nem csak a GDP növekedés játszik benne. Összességében szerintem az EU gazdasága erősebb per pillanat, mint a US gazdasága.
süti beállítások módosítása