MNB - Aprópénz kezelés a US-ben

2013.10.01. 09:19 :: Dörnyei József

A US-ben egy új, széles körben elterjedt módszert találtak az aprópénz kezelésére.

A probléma ismerős. Az aprópénz gyűlik a pénztárcában. Amikor túl sok lesz belőle, az ember kiteszi valamilyen tartóedénybe. Ahol aztán az évek során összegyűlik és halmokban áll.

A nemzeti bank szempontjából ebben az a probléma, hogy az aprópénz jóval többe kerül, mint a névértéke. Emiatt az lenne a jó, ha minél kevesebbet kellene belőle készíteni.

Évtizedekig nem volt megoldás, a lakosságnál tonna számra állt az aprópénz és nem lehetett e helyzettel mit kezdeni.

A megoldást kettő dolog egyszerre jelentette.

A US-ben elterjedtek a fizetős autópálya szakaszok. Mindig is voltak, de mostanában szinte mindenhol vannak.

Kifejlesztettek egy olyan készüléket, ami az aprópénzt is elfogadja a fizetőpontokon.

A gyakorlatban a dolog úgy működik, hogy az ember beleszór egy marék aprópénzt a készülékbe, ami azt pár másodperc alatt leszámolja és kiírja, hogy kell-e még. A rutinosabbak otthon előre kiszámolják, hogy mennyi kell és azt a kupacot dobják be.

Az előnye a dolognak az, hogy gyakorlatilag mindenki felhasználja az aprópénzét útdíj/parkolás fizetésre. A jegybanknak nem kell hatalmas összegekért folyamatosan aprópénzt gyártatnia.

A dolog Magyarországon is működhetne. Elég sok díjat szed az állam mindenhol, lehetőséget kellene adni arra, hogy az emberek aprópénzzel is tudjanak fizetni.

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

Szólj hozzá!

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr805543057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása