MNB - Nem áll le a FED pénznyomda - javult a helyzet

2013.09.23. 09:33 :: Dörnyei József

A FED bejelentette, hogy nem áll le a QE-vel, tehát pörög tovább a pénznyomda. Ez a teljes világgazdaság számára egy örvendetes hír, Magyarország számára is az, a CDS ára azonnal csökkenni kezdett, profit keletkezett az MNB alapkamaton, ezért a forint árfolyama is a 300 erős oldalára került.

Most így néznek ki a számok:

MNB alapkamat 3,8%

ECB alapkamat 0,5%

CDS 2,9%

ECB alapkamat + CDS = 3,4%

Van egy egészséges 0,4%-os profit a jelenlegi alapkamaton.

A forint a 300 erős oldalán van, ami azt jelenti, hogy az MNB-nek nem kell a devizatartalékokból finanszírozni a forint árfolyamot. Ez egy igen jó dolog.

Kérdés, hogy mit csinál most az MNB. A jelenlegi Status Quo szerint mind a FED, mind az ECB addig folytatja a QE-t, amíg csak szükségesnek látja, tehát a belátható jövőben lesz QE. Elvileg van most hely további alapkamat csökkentésre. De az MNB lehet óvatos és megállhat az alapkamat csökkentésével. Ezzel a forintot a 300 erős oldalán tudná tartani és nem kellene devizát költeni a forint árfolyam elszállása ellen.

Meglátjuk, hogyan döntenek. Nagyot most nem tudnak hibázni.

 

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

Szólj hozzá!

Címkék: MNB FED ECB Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr635529391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása