Technológia - Gátak technológiája

2013.06.05. 12:22 :: Dörnyei József

Az árvíznél Magyarországon igen fontos adat az, hogy mennyi ideig tart. Ennek oka az, hogy a gátak egy része átázhat. Van rá technológia, hogy olyan gátat építsünk, ami nem tud átázni. Próbáltam adatot gyűjteni arról, hogy mennyi modern és hagyományos gát van Magyarországon, de nem találtam erről infót. A legújabb, Vásárhelyi gátak hagyományos technológiával készültek a vizugy.hu honlap adatai szerint.

Így néz ki egy modern gát. A hagyományos is hasonló, csak nincsen benne "Slurry wall" vízzáró fal.

A hagyományos gátnál, ha a magas vízállás sokáig marad, a gát kezd átázni. A gát védett oldalán buzgárok jelennek meg, valamint még hosszabb idő után az alap is átázhat, akkor a talajból tör fel a víz.

Ha ezeket nem veszik észre időben, az áramló víz elmossa a gát vagy a gátalap anyagát, a rés egyre nagyobb lesz és a végén átszakad a gát. Ha időben észre veszik, akkor be lehet tömni a buzgárt és ezzel leáll a folyamat. A felderítésnek a hagyományos gátaknál ezért van kritikus szerepe.

A modern, vízzáró gátnál a gát közepébe beleépítenek egy vízzáró falat. Ez valamilyen cementes, vízzáró anyagból készül, terheléstől függően vasbeton szerkezet is lehet.

A vízzáró falat mindkét oldalról megtámasztja a föld, ezért normál körülmények között nem kell extrém erősnek lennie.

A hatása az, hogy megakadályozza a víz áramlását. A fent leírt gátszakadás nem lehetséges olyan gáton, amiben van vízzáró fal. Még akkor sem, ha a fal egy kicsit sérül. A fal anyagát nem tudja kimosni a víz, ezért a sérülés nem nő és nem tud gátszakadást okozni. A vízzáró falat a gát alapja alá építik, ezért a gát alapját sem tudja átmosni a víz.

A modern gáton ezért csak akkor tud átcsapni a víz, ha az árvíz szintje meghaladja a gát szintjét.

A modern gátat pontosan úgy kell felépíteni, mint a hagyományost.

Amint elkészült a hagyományos, ki kell ásni a vízzáró fal helyét. Ezt úgy végzik, hogy a gödröt folyamatosan feltöltik zaggyal. A zagy nyomása megakadályozza, hogy a gödör fala beomoljon, valamint behatol a gát anyagába is. A zagy vízzáró, tehát ez a behatoló anyag ad egy vízzáró hatást. Amint kiásták a gödröt, feltöltik cementes anyaggal, amiből a fal lesz, miután megkötött. A költségek miatt nem feltétlenül használnak betont erre a célra, elegendő egy gyengébb anyag is.

A technológiából adódóan hagyományos gátakat is lehet upgradelni modern gáttá.

Szólj hozzá!

Címkék: Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr545345214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása