Politika - Mire volt jó a trafikok szétosztása?

2013.04.29. 11:12 :: Dörnyei József

Az új trafiktörvény élesbe megy. 3600 vállalkozó nyithat összesen 5400 nemzeti dohányboltot országszerte. Az új szabályozásnak elég sok hatása lesz.

Első körben az új szabályozás legenerál kb. 40K új munkanélkülit. Ezt nem én számoltam ki, de eléggé megbízható számnak tűnik. A dohánytermékek eladásának tilalma azonnal megszüntet minden nem nyertes trafikot, mert ezek elsősorban ebből éltek meg. Valamint csökkenti az összes kereskedő hasznát, akik ezentúl nem tudnak eladni dohányárút.

A nemzeti dohányboltok profitját felemelték 4%-ról 10%-ra. Ennek a hatása az lesz, hogy drágul a cigaretta ára 6%-al. Ez a lépés igen ellentmondásos. A kormány most lázít az energiacégek ellen, mert azoknak luxusprofitja van. Ez a luxusprofit egészen pontosan 6%-os volt, ma már -4%-os. Nem egészen értem, hogy a nemzeti dohányboltoknak miért van szüksége 10%-os luxusprofitra. Nem felfelé, hanem lefelé kellett volna vinni a profitjukat, nekik is 10%-al csökkenteni kellett volna. Akkor lett volna -6% profitjuk. Egy igazi "nemzeti" ember azonban biztos szívesen fizet azért, hogy a nemzetet szolgálja? Ráadásul dohányárú nélkül még megvan valahogy az ember, de áram, gáz, víz nélkül már sokkal kényelmetlenebb...

Csökkenni fog a dohányzás. Drágább lesz a dohányárú és nehezebb lesz hozzájutni. A dohányosoknak lesznek kieső periódusai, amikor hosszabb ideig nem jutnak dohányhoz. Ahogy ezek a periódusok gyakoribban lesznek, egyre nő az esélye a leszokásnak, valamint a ténylegesen elszívott dohány is kevesebb lesz.

Mindenesetre a politikai cél kettős volt:

- A kormány nyert kb. 10K biztos szavazót. A 3600 vállalkozó, aki most nyert, valamint családjuk, 100%-os FIDESZ szavazó lett. Egy nem FIDESZ kormány meg fogja szüntetni a most felállított rendszert, vagy ha nem is szünteti meg, az biztos, hogy újra fog pályáztatni.

- Sok fidesznyiknek most be lett tömve a szája, nem kell őket drága állami megrendelésekkel és állami pozíciókkal tömni, fizeti a cehhet az istenadta nép.

4 komment

Címkék: Politika FIDESZ Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr255252251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blázser Bozsó 2013.04.30. 10:25:27

Azok a "vállalkozók" akik nyertek eddig is fideszesek voltak. Tehát ettől nem lett több szavazójuk. Első körben elveszettek 100 ezer szavazatot akiket közvetlenül érint a (családi) üzletük államosítása. Ehhez hozzájön durván 3 millió olyan szavazó, aki most már biztos elmegy szavazni azért, hogy könnyebben dohányhoz jusson... hiszen számukra drágul és nehezebben lesz elérhető a mindennapi dohányuk.

Hogy a Fidesz mit nyer, az évi 500-600 milliárdos bizniszből azt nehéz laikusként megmondani. Egyrészt vissza kell foglalkoztassa az eredeti tulajt, immáron alkalmazottként (esetleg több fizetéssel), aztán valamit kell a pártnak is utalni, CÖF, fociakadémia, és egyéb trükkös támogatásokkal...
Nem kizárt, hogy szóba jön az állami (fideszes) cigi-feketekereskedelem, hasonlóan mint annak idején az olajbiznisznél (valahonnan olcsón behozzák, vagy valahova drágán kicsempészik pl. Osztrákokhoz) - én inkább erre tippelnék...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.30. 12:20:37

@Blázser Bozsó: Azért nagy a különbség a támogató és a párthoz láncolt szavazó között. Ez a 10K szavazó mostantól hozzá van láncolva a FIDESZ-hez.

Jó példa a különbségre a mostani Szekszárdi botrány.

Az egyedi FIDESZ képviselö egy sikeres üzletember, állatorvos. Ö el meri mondani a véleményét, mert ha kirúgják a FIDESZ-böl, akkor van miböl megélni.

A helyi FIDESZ fönök tagadja az egészet. Neki a FIDESZ a karrier, ha öt rugják ki, akkor mehet kéregetni a legközelebbi keresztezödésnél. Ö _bármit_ megtesz a FIDESZ-ért.

borzimorzi 2013.04.30. 16:22:02

@Dörnyei József: Azért ne képzelje senki se, hogy ezek a most trafikot "nyert" emberkék csak kaptak a jóból. Ugyanis el fog jönni legkésőbb egy év múlva az az idő is, amikor ugyanazok a jóságos fideszes főnökök, akiktől most a trafikot kapták a "szerencsések", majd újra megjelennek. És bizony "kérni fognak egy szívességet"... Például kéne hirtelen pár százezer forint szórólapokra. Meg másik pár százezer forint újsághirdetésekre. Harmadik pár százezer forint arra, hogy aktivistákat vegyenek maguknak, akik majd járnak kopogtatókat gyűjteni. Sokaknak sokba lesz az a trafik, azt gyanítom...

Üdv:
b

moTmeN 2013.04.30. 23:03:58

A dohanyzas csokkenesevel kapcsolatban en maskepp latom a helyzetet. A fuggo ha nehezen beszerezheto, de komoly elvonasi tuneteket okozo drogon el, akkor elobb-utobb rajon, hogy nem jo az, ha nincs meg a napi dozis, ezert inkabb eron fellul spajzol. Es ha mar ott van a keze ugyeben, bizony a megszokott napi x mennyiseg helyett konnyen y>x mennyiseg juthat a szervezetbe, szerintem.
süti beállítások módosítása