Kína - Folytatódik az átállás a hosszútávú növekedésre

2013.04.15. 12:20 :: Dörnyei József

A kínai GDP növekedés alacsonyabb lett, mint amit a nyugati elemzők vártak, de magasabb annál, mint amit a Kínai vezetés várt.

Ahogy már korábban írtam, a gyors növekedésnek vége Kínában és a vezetésnek most már a hosszútávon fenntartható növekedésre kell koncentrálnia.

Kína egy különösen jó és hatékony vezetéssel rendelkezik, mert pontosan ezt, a megvalósítható célt tűzte ki maga elé.

Egy nemzeti-kapitalista országnak, mint Kína, évi 6% a hosszútávon elérhető növekedés. Ennél akkor lehet magasabb, ha az ország nagyon szegény, tehát a GDP jelentősen elmarad a kereskedelmi partnereinek a GDP-jétől. Mára már nem ez a helyzet, Kína olyan szintre hozta be magát, hogy a 10+%-os évi GDP növekedések kora örökre lejárt. Most a megcélzott 7,5% a reális növekedés és valamivel efölé sikerült teljesíteni, 7,8% lett a növekedés az első negyedévben.

A többi mutató is konzekvensen ehhez állt be, az ipari termelés 21%-al nőtt és 3M új munkahely jött létre.

Kínában az eddigi rohamtempó helyett hozzá kell kezdeni az ország felfejlesztéséhez, rengeteg területen van tennivaló, a kevésbé szennyező energiatermelés, a tömegközlekedés fejlesztése, a hulladékgazdálkodás, az EÜ biztosítás rendszerének javítása, a közép területek kihasználása, stb., stb.

Most van pénz ezekre a feladatokra és hosszútávon minden ilyen feladat megoldása vagy pénzt hoz vagy kiadást csökkent.

A világnak is kicsit át kell alakulnia, mert mostantól nem lehet arra számítani, hogy Kína az utóbbi évtized mértékében növeli minden évben a nyersanyag importját. A növekedés csökkenni fog, sőt, egyes területeken nem is lesz növekedés, ahogy más, modernebb technológiákat kezdenek majd alkalmazni. A változás elsősorban Ausztráliát fogja megviselni, ami Kína kincstári alapanyag beszállítója.

Mindenesetre Kínában semmi váratlan nem történt, csak az, amit pl. én vagy a kínai vezetés megjósolt. Egyes nyugati elemzők még mindig azt hiszik, hogy lesz még egy nagy feltámadás és Kína újra nekilendül és 10+%-os GDP növekedést produkál, de erre nem kell számítani.

2 komment

Címkék: Kína Gazdaság Világ

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr425223556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.04.24. 23:27:22

Valahogy kifelejtődött, hogy Kína fokozatosan felvásárolja Afrikát.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.25. 09:54:49

@bankvezér: Kína nem csak Afrikát vásárolja fel, hanem mindent, amit ér. Elsösorban az EU-ban vásárol fel mindent, aztán US-ben. A US-ben hatalmas beruházásokat is végrehajt, pl. a LNG üzlet legnagyobb része Kínai tulajdonban van. Afrikában meg nyersanyagot, bányákat, halászterületet és termöföldet.
süti beállítások módosítása