US - Szakértők nélkül nehéz a dolga a Tech iparágnak

2013.03.19. 11:46 :: Dörnyei József

Kétségbe esett levelet küldtek a Tech cégek a US kormánynak. Nincsen elegendő szakértő a technológiai iparág számára.

A US a világ egyik, ha nem egyetlen olyan állama, ami nem tud hozzáférni a legjobb szakértőkhöz egyáltalán és a másodosztályú szakértőkhöz is csak igen nehezen.

A legjobb szakértők az úgynevezett nemzetközi független szakértők, akik szerte a világban dolgoznak és általában a legújabb és legnehezebb feladatokat végzik el.

A másodosztályban versenyeznek a céges, alkalmazott szakértők, akik a cégek állandó alkalmazottai és hasonló feladatot látnak el, mint a fenti csoport, csak kevesebb pénzért. Emiatt aztán általában a legjobb másodosztály előbb-utóbb felkerül az első osztályba.

A US bevándorlás politikája miatt a legjobbakhoz egyáltalán nem jut hozzá. Nem adnak vízumot egyáltalán a legjobbaknak.

Természetesen vannak a US-ben is saját legjobb szakértők, de ha olyan kell, amire nincsen szakértő, mert a US-ben nincsen még ilyen technológia, akkor úgy jártak.

A másodosztály már kaphat vízumot, de ez a vízum limitált számban áll rendelkezésre. Ráadásul főleg indiai cégek meghackelik a rendszert és az összes ilyen vízumot befoglalják már ahogy kiadják őket. Emiatt később a többi cég hoppon marad.

A US szakértői szempontból zárt piac, oda nem is próbálkozik egyetlen szakértő sem.

Más országok teljesen másképpen állnak a kérdéshez.

Szaud-Arábia nem szereti a hitetlen fehér európai embereket. Más hitetlen embereket sem szeretnek, ezért aztán igen nehéz munkavállalói vízumhoz jutni úgy általában.

Ennek ellenére a szakértőknek valahogy minden probléma és időhúzás nélkül kiadják a munkavállalói vízumot. A szakértőknek az alkalmazó szaudi vagy nemzetközi cégek még elzárt komplexumokat is létesítenek, hogy ne legyenek problémák a helyiek és a szakértők + családtagok között. A Szaudiak hithü muzulmánok és számokra tilos az alkohol fogyasztása. De jól tudják, hogy az Angolszász szakértő nem működik whisky, az Európai pedig sör v. bor nélkül. Ezek már csak ilyenek. Ezért aztán a komplexumon belül lehet inni, amit és amennyit csak jól esik. A családtagok részére a bölcs Szaudiak még külön bevásárló központokat is létrehoztak. Miért folyjon ki a deviza az országból? A Szaudiak nem biztos, hogy jó mérnökök vagy informatikusok, de az biztos, hogy jó kereskedők...

Kína sem szereti a bevándorlókat, oda is nehéz munkavállalói vízumot kapni.

De ha egy Német cég éppen összeszerel ott egy új gyárat, akkor semmi baj nincsen azzal az 50 német szakértővel, aki kell hozzá. Az sem zavarja őket, hogy a szakértők egy része "szaki", akinek nincsen diplomája. "Csak" ért ahhoz, amit ott gyártanak. A szakértőknek valahogy azonnal megjön a vízum. Kínában ráadásul valahogy mindig az történik, hogy az 50 szakértőből pár "marad". Önszántából. Jó pénzért.

Japánnál elzártabb helyet nehéz találni. De egy szakértő ott is azonnal kapja a vízumát és senkit nem érdekel, hogy mennyi szakértő dolgozik már az országban, minél több, annál jobb...

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Világ US

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr335145074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása