Euró válság - Ciprus lehetőségei (változtatott)

2013.03.19. 09:39 :: Dörnyei József

Per pillanat erősen kétséges, hogy Ciprus megszavazza az EU által követelt intézkedéseket. Van más lehetősége? Természetesen van.

Az első út az EU által kitalált diktátum, ahol ellopják a bankok betéteseinek a pénzét (10%-ot), cserébe kapnak €10 Mrd-t. Ez az opció gyakorlatilag tönkretenné Ciprust. A sziget GDP-jének jelentős része származik a bank szektorból. Ha ezt a lépést meglépik, akkor nem kell tartani attól, hogy bárki Cipruson meri tartani a pénzét. Ez a fő oka annak, hogy ennyire tiltakoznak az EU feltételekkel szemben.

A második út egy US szakértői csoport által megálmodott megoldás. Ennek az a lényege, hogy a €100K feletti betéteket 5 v. 10 éves lejáratú államkötvényre cserélné Ciprus. Ezeket az államkötvényeket aztán a tulajdonos vagy megtartja vagy eladja. A lényege ennek a tervnek, hogy Ciprus ezzel a lépéssel lecseréli a jelenlegi államadósságát egy 5 v. 10 év múlva esedékesre. Gyakorlatilag azonnal megmenekül az államcsődtől, az EU pénzre sem lesz szüksége és még csak nem is lopott senkitől.

A harmadik út az, hogy egyszerűen csődöt jelent és átütemezi az adósságát mondjuk 5 v. 10 évvel. Ennek csak annyi hátránya van, hogy a költségvetési egyenleg nem lehet mínuszos, mint pl. most, de ez inkább előny, mint hátrány. A bankszektort lásd lent. A hitelezőkkel pedig le lehet ülni tárgyalni és meg lehet állapodni egy adósság elengedésben, cserébe egy "haircut"-ért, pl. a fele államadósságot törleszti Ciprus. Mivel Ciprus egy sziget, minimális a GDP-je és az is csak pár forrásból érkezik meg, amik ráadásul nem import kitettek, ezért ez az út is tökéletesen járható.

A három út közül szvsz. pont az EU által kínált megoldás a legkárosabb. Jó megoldás nincsen, de van kettő, ami jobb, mint az EU megoldás.

Ciprusnál extra probléma, hogy a bankrendszer is inog. A ciprusi bankok nagyon megégették magukat a Görögországi eseményekkel. Vásároltak nagy mennyiségű Görög államkötvényt, amin 70%-os "haircut"-ot buktak. Kölcsönt adtak Görög cégeknek, amik aztán nem tudták visszafizetni. A becslések elég változatosak, de ha mondjuk €20Mrd-ot buktak, akkor is komoly gondban vannak. Az EU segítség elsősorban a bankrendszert segítené ki a bajból. Itt a probléma már összetettebb, mint az EU nem akarja, hogy Ciprusnak megmaradjon a jelenlegi, hatalmas bankszektora. Ciprus meg ugye szeretné. Szvsz. a Ciprusi bankokban tárolt pénzek nem távoznának csak azért, mert kicsit inog a bankszektor. Eddig sem távoztak. Persze most, hogy az EU megzörgette a bokrot, könnyen lehet, hogy távoznak a befektetők. Lehet, hogy ez volt az egyik célja a dolognak.

komment · 1 trackback

Címkék: EU EUR Euró válság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr105144804

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki a rosszfiú Ciprusban? 2013.03.19. 22:13:48

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, azt követeli, hogy minden ciprusi elsőszülöttet adjanak el adósrabszolgaságba, hogy a szigetország törleszteni tudja a nemzetközi hitelezők felé fennálló tartozásait. Amilyen mostanában az Unió PR-ja, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2013.03.19. 15:11:52

Az államcsőd nem azt jelenti, hogy a közalkalmazottak nem kapnak fizetést, a nyugdíjasok állami nyugdíjat, az állami szektor nem fizet a cégeknek?
kiszamolo.hu/amit-az-allamcsodrol-tudni-kell/

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.03.19. 15:53:21

Nem. Vanilla esetben azt jelenti, hogy az állam annyit költ, mint amennyi bevétele van, tehát költségvetési hiány esetén ki kell egyensúlyznia a költségvetését. Ergó tud pl. fizetést adni, de mondjuk csak 94%-ot.

misc · http://misc.blog.hu 2013.03.19. 22:22:45

A ciprusi bankszektor van csődben, nem a ciprusi állam. Ergo a ciprusi bankszektort kellene kimenteni.

Ahogy itt írtam, a ciprusi bankszektor fő hitelezői a betétesek: misc.blog.hu/2013/03/19/ki_a_rosszfiu_ciprusban

Ergo ha az EU nem állja a teljes számlát, a betétesek fognak veszteni. Azon lehet vitatkozni, hogy milyen arányban osztja meg a veszteséget a ciprusi betétes és az orosz betétes.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.03.19. 22:33:29

@misc: Nem teljesen pontosan ez a helyzet, mindkettő csődveszélyben van. Az EU-nak is érdekei vannak Cipruson, pl. hogy ne legyen Ciprus adóparadicsom és bankközpont.

Mindenesetre a 2. út a legjárhatóbb, miközben az 1. út le lett szavazva a parlamentben.

US tapasztalat az, hogy a kimentett bankokból az állam tekintélyes profitra tett szert kb. 1 év múlva.
Most a ciprusi bankokat a semmiért lehet megvenni, mert nincsen értékük. €17 Mrd kell a helyrehozásukhoz. Az értékük meg messze több békeidőben, mint €17 Mrd. Nagyon sokkal több. A privát szféra csak azért nem fektet be ebbe az üzletbe, mert nem teheti meg, ez állam Geschäft.

misc · http://misc.blog.hu 2013.03.19. 22:47:33

@Dörnyei József: adóparadicsom van más is.. pl luxemburg, málta, hollandia... ciprust az oroszok szerették főleg, mert ciprusnak speciális adózási egyezményei vannak oroszországgal.

az amerikai helyzet szerintem más. ott alapvetően fizetőképes bankoknak kellett átmeneti likviditást biztosítani... én nem bíznék abban, hogy a ciprusi bankok értéke egyhamar felmenne.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.03.20. 10:13:00

@misc: A Ciprusi bankok is fizetöképesek voltak évtizedekig. A teljes ciprusi bank mérlegföössszeg kb. €150Mrd, ennek kb. az 1/5-e a reális tözsdei érték, ami kb. €30Mrd. Ezért nyert hatalmasat a US az államosított vagy kisegített bankokon.

jakabgipsz 2013.03.20. 13:14:17

4. lehetőség: Eladják a gázmezőiket a Gazpromnak, az cserébe rendezi az adósságukat.

5. lehetőség (ez miért nem merült még fel?) Eladják a gázmezőiket egy pénzes amcsi/Ny-Eu energiacégnek, az cserébe rendezi az adósságukat.

6. lehetőség: Hagyják csődbe menni a bankjaikat. Az államadósság viszont (bankmentés hiányában) nem ugrik meg, így (némi átmeneti orosz segítség után) visszatérhetnek a piaci finanszírozáshoz.

Ez jogszerűbb, mint a betétadóztatós javaslat, hiszen így aki olyan bankba rakta a pénzét, amelyik jól gazdálkodott, az nem bukik. (A legtöbb bank csődbe megy, de a külföldi bankok leánybankjai valószínűleg nem, és talán a helyben, nem Görögországban befektető takarékszövetkezetek sem.)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.03.20. 14:17:14

@jakabgipsz: Gázmezö eladáshoz nincsen elegendö idö. Esetleg az Oroszokkal lehet így boltolni, mert Putyin, ha eldönti, akkor a Gazprom már írja is alá a szerzit. Egy nem Orosz cég nem képes ilyen gyorsan dönteni.

A 6. opciónak nincsen értelme, ezért nem írtam fel, mint opciót. Annál sokkal jobb a 2. út egy olyan módosítással, hogy a bajba jutott bankok betétesei kapnak x%-ban bank kötvényeket (nem állam kötvényeket). Akkor ugyanis nem 100% bukik, hanem csak x%, de az sem bukik, hanem csak kötvény lesz belöle.

jakabgipsz 2013.03.20. 17:26:10

@Dörnyei József: Ja, így rendben van, ha nem az összes banknál, hanem a bajba kerülteknél.
süti beállítások módosítása