NAV - Elkezdik kicsiben a tételes számlaellenőrzést

2013.02.19. 22:21 :: Dörnyei József

A tételes számlaellenőrzés már hosszú évek óta téma, mert lehetetlenné tesz nagyon sok fajta adócsalást és könnyen felderíthetővé tesz nagyon sok fajta tiltott adóoptimalizációt.

Nem véletlen, hogy eddig semelyik kormányzat nem merte bevállalni, mert ugye ha nem lehet csalni senkinek, akkor a képviselő uraknak és egyéb kivételezett emberkéknek sem lehet csalni. Ez pedig eddig valahogy mindig kegyetlenül zavarta a döntéshozókat.

Az élet azonban még kegyetlenebb és olyan mértékben elterjedt az EU-t kihasználó ÁFA csalás, amit nem lehetett válasz nélkül hagyni. Az egyetlen ezüst golyó ellene a tételes számlaellenőrzés, ezért a kormány nagyon helyesen úgy döntött, hogy alkalmazza.

Elsőre csak kísérleti jelleggel, a 2M ÁFA-t egy bevallási időszakban meghaladó kereskedelmi forgalom felett kell a bevallást elkészíteni. (1365-ös NAV bevallások)

Ennek sajnos sok tisztító hatása nem lesz, de arra mindenképpen jó, hogy felkészítse a könyveléssel foglalkozó iparágat arra, hogy jövőre jönni fog a teljes körű tételes számlaellenőrzés.

A másik erre utaló jel az, hogy a számla adattartalmát is bővíti a NAV, szerepelnie kell mindkét fél adószámának rajta. Ez ad majd lehetőséget később arra, hogy könnyen és egyszerűen bekerülhessen minden számla a teljes körű számlaellenőrzésbe.

Amíg nem teljes körű az ellenőrzés, addig az EU-s ÁFA csalások csak nehezebbek lesznek, nem lesznek lehetetlenek. Az tiltott adóoptimalizáció a 2M határ miatt még csak nehezebb sem lesz, mert általában alatta van az időszaki forgalom.

Mindenesetre egy nagyon-nagy piros pont a kormánynak. Remélem, ezt a lépést nem akarja csípőből visszavonatni az MSZP v. a többi párt a választási hajrában.

Szólj hozzá!

Címkék: NAV Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr825093153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása