Társadalom - A géprombolók reneszánsza

2013.02.11. 21:13 :: Dörnyei József

A géprombolók voltak az őskommunisták. Egy adott iparág dolgozói azt vették észre, hogy elkezdenek gépeket alkalmazni dolgozók helyett, így a dolgozók elveszítik a munkájukat. Ők nem vették észre, hogy ez a haladás egyetlen útja.

A gépesítés, bármilyen területen is történik, az adott iparág hatékonyságát növeli. Ez több mindent eredményezhet. Első körben kevesebb dolgozó képes elvégezni az adott feladatot, Jobb minőségű termékek készülnek. Vagy ezek kombinációja.

A gépesítés mindenképpen jó egy társadalomnak.

Nézzük az autóipart.

Régen, mondjuk 50 éve valamivel többen dolgoztak az autógyárakban, mint most, de nem sokkal többen.

A gépesítés itt nem elbocsátásokat jelentett, hanem olcsóbb és jobb minőségű autókat.

Ma már szinte mindenkinek van autója, mert sokkal olcsóbb lett az autó a dolgozók fizetéséhez képest.

Egy mai autó nagyon-nagyon sokkal fejlettebb minden területen, mint egy 50 évvel ezelőtti hasonló autó.

A dolgozók munkakörülményei és fizetése is sokkal magasabb, mint 50 éve. Sokkal több magasan képzett és jól megfizetett dolgozóra van szükség.

Ha a géprombolók nyertek volna, ma is az 50 évvel ezelőtti autókat vezetnénk és annyi autó lenne az utakon, mint 50 éve.

Ugyanez a helyzet pl. az EÜ ellátás terén. Ha nyertek volna a géprombolók, mondjuk 200 éve, akkor még az orvosi pióca lenne mindennek a gyógyszere.

Sajnos Magyarországon a szegény réteg körében egyre elterjedtebb a gépromboló őskommunista nézetekkel rendelkező egyén. Ők nem lumpenszocialisták, mert ugye ők szeretnének dolgozni, csak nem jut nekik munkahely. A hiányzó munkahelyek sajnos együtt járnak a Magyarországi szocialista gazdaságpolitikával. A jelenlegi félkommunista "mekk mester" kormány meg csak tovább ront a dolgon.

Munkahelyek csak úgy lennének Magyarországon, ha további gépesítés történne. Gépek nélkül nem lehet hatékonyan termelni olyan versenytársakkal szemben, akiknél már van gépesítés. Lehet próbálkozni és kalapáccsal és csavarhúzóval megpróbálni összerakni egy jobb és olcsóbb autót, mint pl. az Audi győri gyárában, de nem fog sikerülni. Még akkor sem, ha a félkegyelműek nagy akarják.

Vannak sejtéseim, hogy melyik politikai erőnek van szüksége a tényleg nagyon hülyékre és miért terjesztik ezt az egetverő baromságot. Sajnos megfogant és a nagyon hülyéknek már komoly tábora van, a lúzer tábor. Remélem, aki olvasta ezt a cikket, nem csatlakozik és megpróbálja kimenekíteni azt az ismerősét, aki csatlakozott...

Szólj hozzá!

Címkék: Társadalom Technológia Kapitalizmus Szocializmus

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr915075215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása