EU - A UK esetleg távozhat

2013.01.23. 20:28 :: Dörnyei József

David Cameron, a UK jelenlegi miniszterelnöke bejelentette, hogy abban az esetben, ha újraválasztják 2015-ben, a UK újratárgyalja a szerepét az EU-ban, majd kiírnak egy népszavazást a bent maradásról /kilépésről.

A UK soha nem volt EU párti. Csak azért léptek be, mert nem mertek kimaradni belőle. A belépésük eleve nagyon limitált volt, rengeteg szabály és megállapodás nem vonatkozik rájuk most sem. Az EUR-t sem vezették be, nem is tervezik.

Az EU jelenleg népszerűtlenebb a UK-ben, mint valaha, mert a krízisben még kevésbé szeretnek részt venni, ha már a boldog békeidők sem tetszettek.

2015-re merész dolog bármilyen választási jóslásokba bocsátkozni, de az EU krízis még bőven tartani fog, a legjobb esetben is még csak kifelé mászik az EU a gödörből. Az EU szkeptikusok még egy kőrre kormányon tarthatják D. Cameron-t.

Lett egy igen valós esélye a UK kilépésének.

A Franciák és a Németek sem igazán tartóztatnák a UK-t. Csak azért vették be annó, mert akkor ez szolgálta az ő érdeküket is és valószínűleg nem lenne ekkora az EU, ha a UK nem lép be. Most azonban változott a helyzet. Az EU már nagy, teljesen lényegtelen, hogy a UK bent van-e vagy nem. Mivel eleve csak azokat a megállapodásokat írta alá, ami neki megfeleltek, nem is igazi EU tag.

Német és Francia szempontból az lenne a legjobb, ha a UK kilépne az EU-ból, majd pár év gazdasági vergődést után visszakényszerülne. Mert akkor már nem kell vele kivételezni, akkor már örül, ha egyáltalán visszaveszik és a jelenlegi előjogai meg fognak szűnni.

Hosszú távon ezért az lenne jobb, ha a UK valóban kilépne az EU-ból. (Majd visszakényszerülne)

Rövid és középtávon azonban a UK gazdasága nagyon megsínylené a kilépést, pedig most sincsen jó bőrben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr855039583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása