EÜ szolgáltatás - lehet hatékonyabban is - 1. rész

2012.10.18. 09:52 :: Dörnyei József

A Magyar EÜ szolgáltató rendszer nem túl hatékony. A kommunizmusból örökölte Magyarország és semmi lényegi változtatást nem hajtott végre benne. A döntéshozók soha az életben nem néztek körül külföldön, a Mariahilfer Stasse-n és Rhodosz-on kívül máshol nem jártak.

Ma a háziorvosi ellátásról lesz szó.

Magyarországon a háziorvos egyszerre egy pácienssel foglalkozik. A pácienst behívják az orvoshoz, ott kitöltögetik a formanyomtatványokat. Majd a páciens levetközik, az orvos megvizsgálja. Majd kitöltik a formanyomtatványokat, recepteket és beutalókat. Az admin ideje minimum a duplája az orvosi vizsgálat idejének.

Az US-ban vagy Németországban teljesen más a rendszer. Az orvos egyszerre általában 4 pácienssel foglalkozik. 4 rendelöje van a háziorvosnak. A pácienst bevezetik valamelyikbe. Ott egy asszisztens megkérdi, hogy mi a baja, majd annak megfelelöen levetközteti, ha kell. Kitölti az összes papírt és a páciens kap egy kezelési lapot. Ezután bejön az orvos és megvizsgálja a pácienst. Már kérdezni is kevesebbet kell, mert az asszisztens már megkérdezte amit kellett és ráírta a kezelési lapra. Az eredményt szóba elmondja az asszisztensnek, majd megy a következö pácienshez. Az asszisztens kitölti a papírokat, recepteket, beutalókat.

A háziorvos 3-4-szer több járóbeteget tud ellátni, mint Magyarországon.

Magyarországon az orvos megy ki a fekvöbetegekhez. Az US-ban vagy Németországban az asszisztens megy ki. A háziorvos csak akkor, ha tényleg kell. Kb. az esetek 10%-ában.

Az US-ban vagy Németországban kb. a Magyar háziorvos számnak a harmada, negyede szükséges.

Magyarország extrém pazarló az orvosokkal. Kevesebb orvos is elég, ha jól meg van szervezve a munka.

A szakorvosi rendelökben már Magyarországon is látszik a változás. Sok szakorvos alkalmazza a több rendelös modelt.

Per pillanat jól látszik, hogy kevesebb orvos van Magyarországon a szükségesnél és még kevesebbre lehet számítani. Érdemes lenne a háziorvosi rendszer átalakítani úgy, hogy kevesebb orvos és több rendelö + asszisztens legyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr914852318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása