Kamatot csökkentett az MNB - hatások

2012.08.30. 12:24 :: Dörnyei József

Végre elkezdett bízni a kormányban az MNB és mert egyet vágni a kamaton. 7%-ról 6,75%-ra csökkentette az alapkamatot.

Az eredmény egy enyhe forint gyengülés lett, ami az erős, 280 alatti szintről 284-ig vitte el a forint árfolyamát. Mivel a költségvetés eleve 300-as forinttal készült, ezért ennek alig van jelentősége. Viszont megakadályozza azt, hogy a forint tovább erősödjön, ami már károsítaná az amúgy is csikorgó gazdaságot.

A 12 hónapos DKJ hozamszint is lecsökkent ~6,75%-ra, ami szintén egy nagyon jó jel, a piac is olcsóbban hajlandó hitelezni a Magyar kormányt.

Sajnos erre a hétre is jutott két nagy baromság, amit bejelentett a kormány, az egyik az E.ON államosítása, a másik pedig a kommunista energiaszolgáltatás tervezete.

Az E.ON-t szerencsére nem államosítani tervezik, hanem kivásárolni. Ez kérdőjelesen jó vagy rossz a Magyar költségvetésnek, per pillanat nincsen rá elemzés, hogy megéri-e vagy nem.

Az energiaszolgáltatások kommunista rendszerré alakítását a piacok egyenlőre nem hiszik el. A FIDESZ hatalmi idejébe nem igazán fér bele és ennél sokkal kisebb nagyságrendű feladatokat sem tudtak elvégezni.

Ezért a piac választási propagandának veszi az egy bites FIDESZ szavazó megvásárlásához szükséges lózungnak. Reméljük, hogy marad is az.

Mindenesetre ez a két kormánybejelentés is okozott akkora forint gyengülést, mint az MNB alapkamat csökkentése.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr204741482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása