Gazdasági stratégia egy középosztálybeli család számára

2012.05.27. 12:46 :: Dörnyei József

Ennek a hosszabb postnak a célja egy működő és teljesen legális üzleti stratégia bemutatása egy középosztálybeli család számára, amivel a szocialista Magyarországon kapitalista módon élhet a család.

Magyarországon az állam kb. 50%-os elvonást vet ki a "szuperbruttó" fizetésekre. A "szuperbruttó" a cég szempontjából a direkt munkabér költség. Ennek kb. 50%-a kerül az államhoz adó és járulék formájában. Az adók és járulékok száma évről évre változik, az elvonás 2000 környékén még 60%-os volt, mára 50%-ra csökkent.

Az 50% adóék nagyon magas, gyakorlatilag felezi az életszínvonalat. De van megoldás a problémára.

A megoldás egy családi cég alapítása. Ez az alkalmazotti lét feladásával jár együtt. Ebben az esetben a család dolgozói a családi cég alkalmazottai lesznek és a továbbiakban a volt munkahelyükön v. más munkahelyeken szerződésre dolgoznak.

Az állam ugyan ezt nem igazán szereti, de jogilag nagyon keveset tud tenni ellene. Csak abban az esetben kérdőjeles a szerkezet jogilag, ha egyetlen dolgozó folyamatosan kizárólag egyetlen Magyar cégnek dolgozik. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek maradéktalanul, akkor a szerződéses lét jogszerű. Attól sem kell tartani, hogy ezen szigorítani tud az állam, mert ahhoz, hogy ezt megtehesse, meg kellene szüntetnie a piacgazdaságot Magyarországon, ami jelenleg nem elképzelhető.

Miért jó a családi cég?

A családi cég fenntartása pénzbe kerül. A megalapításnak komolyabb költsége van. A fenntartás egyik állandó költsége a könyvelő díja, ami per pillanat kb. 20K +Áfa/hó kft. esetén. (Csak Kft,-ben szabad gondolkodni) Vannak egyéb állandó költségek is, mint pl.IPA, kamarai tagság, stb.

Egy család legmagasabb költségeit azonban át tudja venni a családi cég.

Lakhatás - a családi cég vásárolhatja meg a család lakását. Majd a megvásárolt lakás lesz a cég székhelye. Érdemes egy használati díjat fizetni a cégnek a családi kasszából, így a NAV nem sérelmezheti, hogy a család a cég székhelyén lakik.

Lakberendezés - A cég, ha rendelkezik lakással, berendezheti azt, felújíthatja, stb.

Havi rezsi - a családi cég fizetheti a teljes rezsit, amennyiben a tulajdonában van a lakás.

Autók - a családi cég megveheti az autókat, amiket a család használ. Ebben az esetben természetesen fizetni kell a cégnek a gépjármű adót, de ez messze alatta van egy autó költségének.

Nyaraló - a cég vehet nyaralót a Balaton partján + egy vitorlást is. Ezek egyszerre szolgálják a család nyaralását és egy befektetést is. A nyaralót és vitorlást a cég ki tudja adni, ami extra árbevételt hoz a konyhára.

Befektetések, tartalékolás - a cég vehet részvényeket, állampapírokat v. üzletrészt, ingatlant. Ezek folyamatosan hoznak árbevételt.

Egy családi cég nagyon sok költséget tud elszámolni, a nyeresége után pedig 10% adót fizet. Emlékezzünk az 50% adóra, ami a bérköltséget terheli...

Gondolkozzunk kapitalistaként, megéri. Nem kell, hogy a "javak" saját tulajdonban legyenek. Teljesen elegendő az, ha a javak felett mi rendelkezünk.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr724548770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xian 2012.05.29. 21:59:36

Ez biztosan teljesen védhető a NAV előtt is? Egy volt kollégámat megbüntette az (akkori) APEH, mert felújíttatta azt az ingatlant, amiben lakott és egyben cégiroda is volt, mert az ÁFÁt visszaigényelte a cégében. Én kicsit csúszósnak érzem a talajt ezzel a "visszabérlem a cégemtől a házamat" módszerrel, de nem is próbáltam még. Ezért kérdezem, hogy milyenek a tapasztalatok?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.05.29. 23:06:53

@xian: Szerintem egy cég felújíthatja a saját ingatlanát. A bérelt ingatlant is - ez utóbbit esetleg vizsgálhatja a NAV, hogy a cég érdekében történt-e, de az ellenkezőjét nehéz bizonyítania (és a NAV-nak kell bizonyítania).
De a cég nem újíthatja fel a tulajdonos magáningatlanát - legalábbis ingyen nem. Ezért lényeges, hogy a cég tulajdonában legyen az ingatlan és nem a tulajdonos magántulajdonában.
A NAV esetleg vizsgálhatja, hogy "áron alul" bérelte ki az ingatlant a tulajdonos, de ezt is nagyon nehéz bizonyítani és ha sikerül is, akkor is kérdőjeles, hogy egyáltalán milyen törvényt sértett és büntethető-e.

Asztalos Gábor 2 2012.06.01. 15:58:40

@Dörnyei József:

csakis piaci áron bérelheti a család a céges lakást, amihez adózott jövedelem szükséges. ha ennél olcsóbban bérelik, az természetbeni juttatásnak számít, amely adója kb. a bér adójával egyezik meg.

"Ebben az esetben a család dolgozói a családi cég alkalmazottai lesznek és a továbbiakban a volt munkahelyükön v. más munkahelyeken szerződésre dolgoznak."
színlelt vállalkozói szerződés, ezeket előszeretettel minősíti át a NAV munkszerződésre.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.06.01. 18:57:45

@Asztalos Gábor 2: Nyilván nem bérelhetik vissza két mogyoróért. De nem kell az egész lakást visszabérelni, pl. lehet csak egy kis részét, valamint a piaci ár alsó fele is a piaci ár.

Leírtam a postban, hogy mi a legális. Ami legális, azt nem tudja visszaminősíteni a NAV. Ami illegális, azt nyilván. Ezért nem szabad illegális dolgokat elkövetni.

birkocs 2012.06.15. 10:19:43

Olvasva a cikket, én csak tippet szeretnék adni, azon családoknak, akik esetleg vállalkozásba kezdenek, vagy épp nem szeretnének vmelyik bank áldozatává válni és hasonlók.. www.napi.hu/erste/penzforgalom.html
Hasznos tudnivalókkal van tele!
süti beállítások módosítása