Jó és rossz államadósság

2012.05.25. 09:21 :: Dörnyei József

Az államadósság az rossz. Az állam elöre elköltötte a jövö generációk pénzét. A mostani generáció felzabálta a javakat a saját gyerekei, unokái elöl. Ez igaz. Van mégis olyan, hogy "jó" államadósság? Van...


Az államadósságnak több költsége van. A legközvetlenebb a kamatköltség. De nem az egyetlen. A "jó" államadósságnak alacsonyak a költségei, a járulékos hatásai pedig bevételt hoznak és nem veszteséget.

A "jó" államadósság a lakosság közvetlen állampapír vásárlása elkülönített bankszámlán. Ebben az esetben a kamatköltség a mindenkori alapkamat + egy kicsi. A gyakorlatban egy felelösen vezetett országban 1-2%, tehát majdnem nulla. Az elkülönített bankszámla, megfelelö szabályokkal azt jelenti, hogy a mozgás 98+%-os biztonsággal elöre számítható. Ha esetleg szükség van valamilyen nem várt esemény miatt az államnak plussz pénzre, akkor a szabályok ideiglenes változtatásával igen gyorsan be lehet vonni pénzt ezekre a számlákra. Emiatt  a szükséges jegybanki tartalék negatív lesz erre a tételre, ez a tétel csökkenteni fogja a stabilitáshoz szükséges jegybanki tartalék összegét.

"Jó" államadósságot pl. az általam már korábban leírt megtakarítási számlákkal lehet felhalmozni. Ezek a számlák adó és járulék fizetés nélküli jövedelmet tartalmaznak és az állam elöírhatja, hogy mekkora százalékban kell államkötvényben tartani a rajtuk levö pénzt. Hasonlóan müködtek a magánnyugdíj pénztárak is, de közben ezeket államosították.

A "rossz" államadósságnak több fokozata van. A szabadpiacon árult forint alapú államkötvény kamatköltsége hasonló a "jó" államadósságéhoz, de nem stabil. Ha Kim Jon Hung tábornok részegen lövöldöz v. felrobban egy erömü Bangladeshben, a piac bepánikol és nem vesz államkötvényt. Emiatt az MNB-nek növelni kell a jegybanki tartalékot. A jegybanki tartalék is hitel, tehát költsége van.

A "még rosszabb" államadósság a deviza adósság. A deviza adósság gyakorlatilag szerencsejáték. Az állam sem ismeri a deviza árfolyamok mozgását, ezeket Kim Jon Hung tábornok és Bangladesh még jobban befolyásolja, a deviza kamatokra semmi befolyása az államnak. A deviza adósságokra emiatt még több jegybanki tartalék szükséges, emiatt ezek még többe kerülnek.

Magyarországon szükség lenne a megtakarítási számlákra. Folyamatosan konvertálni kellene a mai "rossz" államadósságot "jó" államadósságba. Ezt valószínüleg már csak egy új kormány tudja megvalósítani, hiszen a jelenlegi államosított a "jó" államadósságot.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr484545069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása