Gazdasági rendszer - Az ideális nyugdíjrendszer (vált.)

2012.05.11. 09:43 :: Dörnyei József

Minden országnak saját nyugdíjrendszere van. Ez még az EU-n belül is igaz, itt is minden országnak különböző nyugdíjrendszerei vannak. A nyugdíjrendszer is egy kiemelten nehéz gazdaságpolitikai terület.

A nyugdíjrendszerrel szemben támasztott követelményeket még felsorolni is hosszú.

Az ideális nyugdíjrendszer részben állami és részben magán alapokon nyugszik. Az állami rész garantálja az időskori anyagi biztonságot, a magán pedig az átlagnál magasabb időskori életszínvonalat.

Az állami nyugdíjrendszert egy automatikus mechanizmussal ki kell egyensúlyozni. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak összegének a bevételektől kell függenie, ergó a nyugdíjaknak folyamatosan növekedni/csökkenni kell attól függően, hogy hogy megy a gazdaság.

A nyugdíjkorhatárt több országban szintén automatikusan növelik/csökkentik a bevételek függvényében. Ez szerintem kormánydöntést igényel, mert a teljes gazdaságot befolyásolja, nem lehet összevissza rángatni.

Az állami nyugdíjrendszer átlag nyugdíját a mindenkori minimálbérre kell belőni. Ennek az oka az, hogy ez az összeg deklaráltan elegendő a megélhetésre, többet pedig azért nem szabad adni, mert az állami nyugdíjnak a lehető legkevesebbnek, de még elégségesnek kell lennie.

A magánnyugdíjat megtakarítási bankszámlákon gyűjthetik a polgárok. Ez egy olyan bankszámla, ahova a polgár adó és járulékmentesen utalhatja a fizetése ~10%-át. Az ezen a számlán keletkező jövedelmek, pl. kamat v. osztalék is szintén adómentes. Erről a számláról tud magának a polgár nehéz időkben, pl. munkanélküli időszakban fizetést fizetni. Erről a számláról fizeti az EÜ önrészt. Minden polgárnak csak 1 db ilyen számlája lehet, amit a NAV-nál regisztrálnia kell.

A megtakarítási számlán elhelyezett összeget állampapírba v. maximum 50%-ban államilag engedélyezett, BUX-on jegyzett részvényekbe, kötvényekbe lehet befektetni. Fontos, hogy nem lehet akármilyen kockázatos részvényt, kötvényt venni, hanem csak egy engedélyezett listáról lehet választani.

Azért, hogy elkerüljük a megtakarítások banki lerablását, ennek a számlának a vezetése ingyenes, valamint a befizetés és az átvezetés a "normál" bankszámlára mindig ingyenes és havi 3 befektetési tranzakció szintén ingyenes. Ezzel gyakorlatilag "normál" ügyfélnek nincsenek extra bankköltségei. Aktív időszakban a befizetés ingyenes és van lehetőség befektetésre is. Pl. 1 eladásra és 2 vételre ingyenesen. Nyugdíjas időszakban pedig van lehetőség havi 1 eladásra, 1 vételre, a "nyugdíj" felvétele pedig az átvezetés a "normál" bankszámlára.

Nyugdíjasként fel lehet venni pénzt a számláról, folyamatosan v. igény szerint. A felvett pénz most adózik le. Mivel azonban ez az összeg alacsonyabb, ezért az adókulcsa is az. A felvett nyugdíj jövedelem ugyanúgy adózik, mintha munkabérből származna.

A legjobban teljesítő országok nyugdíjrendszere ilyen vagy nagyon hasonló. Pl. Svájc, Dánia, US.

4 komment

Címkék: Rendszer Gazdaság Nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr684501804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hoesett 2013.12.19. 00:12:56

Miért akarod másokra kényszeríteni a te kedvenc rendszeredet? Ha meg más kényszerítené rád az ő kedvenc rendszerét, (például a jelenlegi nyugdíjrendszert és annak felmenő rendszerű megszorításait) akkor meg nem tetszik neked...
És ha én (mondjuk) 10 százalékot a gyerekeimre akarom költeni, hogy aztán cserébe ők tartsanak el, ha megöregszem?
Megtiltanád? Miért is?
Hogy merészelsz belepofázni mások életébe? A mostani rendszerrel (kényszerrel) az egyetlen bajod, hogy nem te ugráltatsz másokat, de felvázoltad, ha tiéd lenne a korona, akkor bizony semmivel se lennél különb, mint bármelyik akarnok.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.19. 08:06:08

@hoesett:
Minden országban van nyugdíjrendszer. Még ott is, ahol az a rendszer, hogy nincsen. Ott az a rendszer.

Amit én javasolok, az az "ideális" nyugdíjrendszer. Ami a lehetö legjobb az államnak és a polgárainak.

Hadd legyen már a lehetö legjobb nyugdíjrendszer Magyarországon...

zuulululu 2015.01.06. 17:29:20

@hoesett: Ez egy olyan bankszámla, ahova a polgár adó és járulékmentesen ___utalhatja____ a fizetése ~10%-át.

Tehat aki nem akar, az nem utal semmit. A 10%-ot a gyerekibe "fekteti" ha akarja.
Vagy nem jol ertem?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.06. 18:39:16

@zuulululu:
Pontosan. Aki akar, az megkaphatja az állami alapnyugdíjat és semmi extrát.
süti beállítások módosítása