MNB - A kisemberek megszüntetik a bankszámlájukat

2015.02.27. 13:16 :: Dörnyei József

Tömeges jelenség lett, hogy a kisemberek megszüntetik a bankszámlájukat. Teljesen kivonulnak a banki szolgáltatásokból, mindent készpénzzel intéznek. Nincsen se bankszámlájuk, se bankkártyájuk, se banki hitelük.

A "kisember" nem jelent feltétlenül szegény embert. Dolgozókról beszélünk, vállalkozókról és nyugdíjasokról.

A legtöbb kisvállalkozó szintén erre az útra lépett, már a kisvállalkozásának sincsen bankszámlája, a NAV-nak is postán fizet be mindent.

A nyugdíjasok kérhetik a nyugdíjat készpénzben. Számukra ez döntés kérdése. Ezután minden díjat a postán kell befizetniük és erre van bőven idejük is. A bankszámla havi 5K körüli költsége felesleges luxus egy nyugdíjasnak.

A kisvállalkozók - KATA-s cégek - számára a bankszámla havi 5-10K költsége nagyon sok. Ha emellett tartanak még egy saját bankszámlát, az extra havi 5K. Az árbevételük 100%-ban készpénz. A kiadásaikat is úgy szervezik, hogy készpénz legyen. Szállítót találnak, ahogy egyre jobban áll át a gazdaság tiszta készpénz alapú működésre, egyre könnyebb olyan nagy céget is találni, ami szívesen fogad készpénzt.

A szerencsésebb dolgozók készpénzben kapják a fizetésüket. Mivel a készpénz egyre jobban terjed, ezért a cégeknek sem okoz problémát és költséget sem az, hogy a dolgozókat készpénzzel fizessék. Ezek a dolgozók aztán megszüntetik a bankszámlájukat és áttérnek a készpénz világába.

A nagy cégeknél dolgozók ezt nem tehetik meg, ők maradnak a bankrendszerben és fizetik a havi 5K díjat a bankjuknak. Náluk az figyelhető meg, hogy összevonják a bankszámlákat és családonként csak egy van. Ismerek olyat, ahol a nagycsaládban csak egy bankszámla van, ahova egyes családtagok a fizetésüket kapják és rögtön fel is veszik készpénzben. Ez így még mindig olcsóbb, mint a havi 5K díj a saját bankszámláért. Ehhez persze bizalom kell, de a szükség nagy úr és nekem van több ismerősöm is, ahol ez a módszer.

A Buda-Cash csőd egy újabb lökést adott a folyamatnak, több ismerősöm most vonul ki a bankjából és áll át készpénzes életmódra.

A FIDESZ-nek újra sikerült egy lépéssel közelebb vinni az országot a kommunizmushoz. A kommunizmusban alig volt magánember, akinek lett volna bankszámlája. Mindenki mindent készpénzzel fizetett. A FIDESZ kommunizmust épít Magyarországon és a készpénz újbóli elterjesztése, a bankszámlák szénné adóztatása és ezzel luxuscikké változtatása is ezt a célt szolgálja. Észak-Korea a nagy példakép, OV szobrokkal minden sarkon...

11 komment

Címkék: Politika MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr157225025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.27. 14:03:21

(Én egy kicsit sokallom az 5-10 ezer Ft-os költségeket, nekem kb 2000 Ft havonta, és ebben benne van, hogy az OTP sms-t küld a pénzmozgásokról.)
Nyugdíjasoknak pedig nem lenne rossz, ha számlára menne a pénzük, és onnan vonnák le a közüzemi díjaikat, talán csökkenne a sérelmükre elkövetett bűncselekmény, ha az idős embertől nem tudnának pénzt elvenni, mert nincs is nála

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.02.27. 15:34:35

Elméletileg igazatok van. Gyakorlatilag minden bank beszedi a díjait. Csak az egyiknél ez ingyenes, a másiknál meg az. De valamin mindegyik beszedi a díjat.

Clear-water 2015.02.27. 16:18:27

@sbronzo:
Ha drágább a bankban tartani a pénzemet, mint készpénzben a párnám alatt, akkor az ember nem bankol.
Márpedig ez a helyzet. Ez annyira egyszerű dolog, hogy még kusza szemmel is látható és érthető. Ez így működik a világ összes táján. Éppen ezért a bankok - értelmes országokban - úgy működnek, hogy legalább nullszaldós legyen az ember hónap végén a betett pénze után.

A hazai bankolás ára pofátlan.
Amikor sikerült eladnunk a lakást és kiutalni a pénzünket, akkor a lehető legalacsonyabb utalási díjjal is jó pár tízezres költségbe vertük magunkat. Mondhatnánk úgyis hogy jópán kommunista senkiházi rezsicsökkentését fizettük ki a kommunista kormányunknak. Újfent. Ha ezt a lakást egy normál európai országban adjuk el, akkor az utalási díj 0 azaz nulla lett volna. Ezek után a minimum az volt, hogy az utalás után a bankszámlát is megszüntettük, mert inkább a könyvek között tartom a megmaradt forinjainkat.

Nevetséges. Úgy ahogy az blogszerző írja: ez egy menthetetlen kommunista ország. 40 év kommunizmus után önként és dalolva visszadalolják a kommunistákat. Idézhetném nyugodtan a genetikailag kiutált írónkat, neki van igaza.

jaccso 2015.02.27. 22:50:42

ötezerből két céges számlára, egy magánra, egy megtakarításira, egy hitelkártyára is fussa korlátlan magán ingyen utalással, kp. felvétellel, 10 ingyen céges utalással 2 ingyen kp felvéttel.
sőt, még pénzem is marad pár sörre..

a választás szabad, a szart is lehet választani..

Charybdis 2015.02.28. 00:30:35

Magánszemély esetében tényleg túlzás a havi 5000 Ft, még akkor is ha van bankkártya. A bankmonitor.hu vagy bankracio.hu oldalon lehet találni ingyenes számlákat, persze mindenhol van tranzakciós adó és bankkártya díj, de messze nem 5000 Ft / hó.

Cégeknek kötelező legalább 1 bankszámlát fenntartani. De ott is van teljesen ingyenes bankszámla.

Viszont az tuti, hogy amelyik cég aktívan használja a bankszámláját, az mostanában elég sok bankköltséget fizet. Pláne ha még bankkártya terminált is üzemeltet.

Namost cégeknél nehezen tudom elképzelni, hogy mindent készpénzben intézzenek. Ha bankkártyát akarnak elfogadni, ahhoz ugye kötelező bankszámlát fenntartani. Ha nem fogadnak el bankkártyát, akkor ezzel ügyfeleket veszítenek, pl. külföldi inkább kártyával fizet. De sok magyar is, mert ott vannak pl. a hitelkártya visszatérítés akciók, vagy ugye sok bankszámlánál kedvezményt adnak, ha az ügyfél aktívan használja a bankkártyáját. Olyan tanulmányt is olvastam, hogy a bankkártyás fizetésnél a vevők átlagban többet költenek, mint a készpénzes fizetésnél, mert kevésbé érzik a pénz súlyát. Ha ez így van, akkor megéri bankkártyát elfogadni a kereskedőnek.

Aztán egy budapesti cég hogyan fog készpénzben fizetni egy veszprémi cégnek? Az átutalás olcsóbb, mint postán feladni készpénzt. Meg persze biztonságosabb is sokkal.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.02.28. 00:53:49

@jaccso:
Jó vicceid vannak.

Nekem havi 20K a céges bankszámladíjam összesen.
Ez ugye könyvelve van és nem hasraütésre, mint a te "eredményeid".

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.02.28. 00:59:28

@Charybdis:
Magánembernél valahol 5K alatt van, nem sokkal alatta. Persze felette is lehet, ha sok a bevétele/kiadása.

Kisvállalkozóknak nem kötelező a bankszámla. A KATA pl. a (házi) takarítónő, szerelő, stb. Ezekre a kisvállakozókra az a jellemző, hogy egyből kérik a pénzt, ahogy elvégezték a szolgáltatást és nem fogadnak el mást, mint készpénzt.

A kisvállalkozót, pl. egy fagyist, nem érdekli, hogy egy külföldi tud-e fagyit venni kártyával vagy nem. Ha nincsen pénze, akkor nem kap fagyit. Majd megtanulja, hogy Magyarországon kell a KP.

jaccso 2015.03.04. 13:34:15

@Dörnyei József: Nem vicceltem...
Kisvállalkozókról beszéltél, érdemes megnézni a K&H kisvállalkozói csomagokat.
1500 / hó körül van a legkisebb, és 1 kp felvét és 5 ingyen utalás van.

Néhány éve pedig volt 0-s magán csomag, aki akkor megkötötte annak most is zéró. 4 kp felvét, korlátlan netbankos ingyen utalás, ingyen csop besz.
süti beállítások módosítása