MNB - A rossz bank

2014.11.13. 13:14 :: Dörnyei József

Alapított egy rossz bankot az MNB. Mire jó a rossz bank?

A MARK Zrt. lesz a rossz bank. Fel fogja vásárolni a kereskedelmi bankok rossz befektetéseit max. 300 Mrd forint értékben.

A "rossz bank" a bankrendszer konszolidációjának egyik módszere. A rossz befektetések éveken keresztül tudják nyomni a bankokat, mert a bankok nem szeretnek megszabadulni tőlük.

Ha egy banknak van 100 Mrd rossz kihelyezett hitele / befektetése, akkor ez a pénz még a könyvekben szerepelni fog. Igaz, hogy a törvények előírnak egy tartalékképzést a rossz hitelekre, de az, hogy mennyire is rossz egy hitel, mindig megítélés kérdése és a bank pozitívabbnak szokta látni a saját hiteleit a valóságosnál. Emiatt a banknak nem kell szembenéznie a hibáival, hanem éveken, évtizedeken keresztül lehet a rossz hiteleket folyamatosan tovább görgetni.

Erre megoldás a rossz bank, ami felvásárolja a bankoktól a xart. A bankot is érdekelté kell tenni, tehát a vételár valahol az elméleti - könyv szerinti és a valóságos érték között kell hogy legyen.

Így a bank egy egyszeri leírásra kényszerül, de nyer is az ügyön valamennyit. Ez jól kommunikálható a bank tulajdonosai felé.

Az MNB természetesen veszít az ügyön, hiszen többet fizet, mint a valós érték.

Ez a konszolidáció nem számít közvetlen támogatásnak, ezért az EU nem fog érte morogni.

Az MNB maximum 300 Mrd-ot szán a célra és egyelőre csak besült kereskedelmi ingatlan beruházást tervez felvásárolni. Az MNB-nek most van elkölteni való pénze, méghozzá kb. ennyi per pillanat. A költségvetésbe nem tudja és nem is igazán szeretné befizetni.

Elvileg a gazdaság beindulása után ezek a rossz befektetések még akár érhetnek is valamit. Lehet, hogy pár év múlva az MNB nullszaldóval száll majd ki belőlük.

A nagyobb xar a besült lakossági ingatlanhitel. Erre egyelőre nincsen semmilyen megoldás. Lehet, hogy erre is létrehoz majd az MNB egy másik rossz bankot, de lehet, hogy máshogy oldják meg a problémát. A számla ott magasabb lesz.

komment

Címkék: MNB Gazdaság Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr936893419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása