Gazdaság - Reklámadó élesben

2014.06.02. 23:41 :: Dörnyei József

2013 májusában kiadták a reklámadó tervezetét, de aztán szvsz. a választások miatt nem lett belőle akkor adó. Most vége a választásoknak és meg is jött menetrend szerint a reklámadó. Kis változásokat azért eszközöltek benne, a kulcsokat igen megnyomták, könnyen lehet, hogy nem lesz Magyarországon igazán nagy média cég.

Az eredeti tervezet itt található.

Az új kulcsok pedig így néznek ki:

Az adó mértéke a nettó reklám árbevétel alapján sávosan:

0 - 0,5 Mrd - 0%

0,5 Mrd - 5 Mrd - 1%

5 Mrd - 10 Mrd - 10%

10 Mrd - 15 Mrd - 20%

15 Mrd - 20 Mrd - 30%

20 Mrd felett - 40%

Az, aki kidolgozta a végleges törvényt, olvasta a blogomat, mert a beadott törvényjavaslatban már szerepel a kapcsolt vállalkozás kitétel, tehát nem lehet megúszni az adót a cégcsoport szétdarabolásával.

A kulcsokon és a kapcsolt vállalkozásokon kívül nem történt változás a törvényben. Az adó alapja a reklám bevétel és nem a nyereség. Nem ismerem pontosan a szakmát, de szvsz. bármi, ami több, mint 20%, nem kigazdálkodható.

Tehát minden cég 15 Mrd-os árbevétel felett kénytelen lesz eladni a tevékenység 15 Mrd feletti részét. A mai RTL és TV2 csoport meg fog szűnni létezni. A műsorgyártás is jobbára meg fog szűnni.

Az intézkedés célja a magán média megszüntetése. Az állami médiával nem lesz képes versenyezni, mert az állami költségvetés 7-10-szeres lesz. Az állami TV lesz az, amit az emberek nézni fognak.

Ez a cél, a birkák beterelése az akolba. Menni fog, mert a többség csak TV-t néz, TV pedig csak állami lesz.

Egy újabb lépés a kommunizmus felé.

A kimenekültek listájára fel fog kerülni egy csomó média dolgozó. Sajnálom őket, most került rájuk a sor...

14 komment

Címkék: Gazdaság Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr786261583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esefe 2014.06.03. 04:22:31

A bankok sem szűntek meg a nagy bankadótól. Sőt újak jönnek most is.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.03. 07:58:25

@esefe:
A bankadó flat, nem sávos. A sávos adó ki fogja nyírni a nagy média cégeket. Marad az állami média.

Az én blogom is megmarad, mert nincsen bevétele. Csak ezt max. 1000 polgár olvassa...

esefe 2014.06.03. 08:17:01

@Dörnyei József: A bankadó nem vonatkozik minden bankra.

gombosg 2014.06.03. 10:26:53

@Dörnyei József: Neked elég pusztán a kommentek fáradhatatlan moderálásával foglalkoznod, nehogy az ultraliberálisok azt írjanak le, amit akarnak. :-)

cink.hu/a-szabad-velemenynyilvanitas-csak-egy-ultraliberalis-gy-1584239833

gombosg 2014.06.03. 10:30:56

@esefe: Az a probléma, hogy a kertévék bevétele alapvetően reklámokból származik, és itt nem a profitot, hanem a bevételt adóztatják, ami alapból ki tud nyírni egy vállalkozást.

Szerintem ez a fajta hozzáállás, tevékenység félúton van a szánalmas és az undorító között. A kormánynak semmi köze ahhoz, hogy piaci alapon ki milyen médiát hoz létre.

Kíváncsian várom az események alakulását...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.06.03. 13:16:30

Erkölcsileg védhetetlenek a kertévék. Sok hülyegyerek meg azokat nézi. Szerintem jó, hogy kicsinálják őket. Mindig a devianciát, a buzikat stb. reklámozzák, bálványozzák a pénzt, a kurvákat, szingliséget stb. Ennek vége lesz.

Clear-water 2014.06.03. 16:49:22

@fofilozofus:
Ki vagy te, hogy megmondod, hogy mi a védhetetlen, mi a jó, mi a rossz?
Neked nem tetszik. Nekem se. Én nem nézem, pont. De attól még jogosan vagyok felháborodva, ha ki akarják csinálni őket.
Valahol nagyon, de nagyon egoista vagy. Az ilyenek tudják a tutit.
Nos hát, nézz ide.
Nekem nem tetszenek az egyházak. Úgy általában. Nagy szemforgatók, sok a gyerekmolesztálás, a maffia pénze is ott van. A templomok fele giccs. Szerintem. De az amerikai akciófilmek sem tetszenek. A thrillerek se. A blikkszerű szenzációhajhász lapok se. Marilyn Monroe filmjei sem. Nem tetszik az se, hogy a brazil húst olcsón behozzák ide. Meg az sem tetszik, hogy a Daiwa és Shimano orsók túl vannak árazva. Tök gagyik. A sok hülye meg eszi, veszi, nézi őket. Meg még ezernyi dolog ami nekem nem tetszik.
Mégsem kaparok, hogy le velük, mert a világ részei.
Ha már itt tartunk a számítógépes játékok sokkalta joban hülyítik az embereket. Csak abban nincs pénz, meg politika.

Clear-water 2014.06.03. 16:54:08

Ja, és erkölcsről papolsz. Na, az aztán meg főleg egy fofilozófusnak való. Meg az etika is. Meg az esztétika meg a morál.
Tessék, taníts csak minket, kidobjuk Platónt, Arisztotelészt, meg a maiakat is, Hamvast, Szepest, Hellert és téged hallgatunk.
Pff.

Untermensch4 2014.06.03. 20:18:15

@Clear-water: akkor hagytam abba a kertv-nézést amikor az utolsó cserkész átszinkronizált és rövidített változatát volt szerencsém megtekinteni. szerencsére a reklámoknak maradt műsoridő. még vagdosnak a műsorból és lesz elég hely a reklámoknak hogy elegendő legyen az adózás utáni nyereség. az adó is a világ része, ne kaparj...
@gombosg: ha az országos lefedettséget felosztja egymás között n+1 cég (ugyanolyan műsorral) akkor máris 1/n+1 a reklámbevétel (azonos méretnél). kis cégektől veszik a hirdetők a rekámidőket, azok meg a műsorokat egymástól, a tuti műsortervet meg (amit az összes klóntv alkalmaz s lőn ugyanolyan műsor országszerte) egy offshore tanácsadó cégtől. az adóbevételek még alacsonyabbak is lehetnek mint most...
ha ez nem működik, internetes megjelenés akkor meg már majdnem az egész hardver és hr lakhat külföldön és adózhat ott... az ajándék internet-tv-modem költsége az egész országnak egy éven belül megtérül (azoknál akik még nem vettek hitelre netképes tv-t)

bankvezér 2014.06.03. 23:04:04

Kijátszható a törvény. A média ne kérjen pénzt a reklámozásért. A reklám gazdája hozzon létre kulturális alapítványt és azon keresztül támogassa a kultúrát terjesztő médiát, mely média ingyen terjeszti reklámot.
Aztán ha erre is rátelepszik a törvény, akkor megint változtasson média!

bankvezér 2014.06.03. 23:11:27

"A kimenekültek listájára fel fog kerülni egy csomó média dolgozó. Sajnálom őket, most került rájuk a sor..."

Aha... Valójában dörzsölöd a tenyeredet és vigyorogsz. Amikor ténylegesen bevezetik a törvényt, azon a hétvégén nagy bulit rendezel, disco, tűzijáték, ökörsütés, ingyen sör, egész Érd ott fog mulatni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.03. 23:52:35

@bankvezér:
Nem, egyelőre úgy néz ki, hogy nem játszható ki a törvény.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.03. 23:54:28

@bankvezér:
Már megint nem állt fel?

Ha ilyen történik, akkor légyszíves a saját blogodon írogass, trollkodj otthon.

bankvezér 2014.06.03. 23:55:55

@Dörnyei József: Még azt is leírtam, hogyan játszható ki. Csak el kellett volna olvasni.
süti beállítások módosítása