Kína - Emelik a védelmi költségvetést

2014.03.06. 23:33 :: Dörnyei József

Kína ma bejelentette, hogy emelni fogják 2014-ben is a védelmi költségvetést. Az új költségvetés 12%-al lesz magasabb, összesen $132Mrd.

Kína nem költ sokat a védelemre, a GDP 2%-a körüli összeg a költségvetése. Összehasonlításként a US és Oroszország is 4,5%-ot költ kb. védelmi kiadásokra.

Ezen az arányon azonban folyamatosan növelnek, mert ki akarnak építeni egy olyan hadsereget, ami biztosít egy nagyhatalom státuszt.

Kína ezzel már feljött a második helyre a védelmi kiadásokban.

Lássunk pár számot. Az adatok a SIPRI intézet adataiból származnak.

Ország Mrd $
US 680
Kína 132
Oroszország 91
          UK 61
Japán 59
Franciaország 59
Szaud-Arábia 47
India 46
Németország 46

 

Kína és Japán között nagyon nagy a különbség, a US ugyan toronymagasan vezet, de nem csak Kínával, hanem az egész világgal versenyez, ezért aztán hiába a hatalmas előny, Kínára legfeljebb annyi jut, mint amit Kína is költ védelemre.

A térségben a legnagyobb vetélytárs Japán, neki valószínűleg akar, nem akar, emelni kell a védelmi kiadásokat.

India is hagyományosan egy vetélytárs, de őszintén szólva India soha nem volt katonai hatalom, most sem az. Indiai katonákkal senki sem merne hadba indulni...

A jövőben további védelmi kiadás emelés várható. Kína már most sem tudja épelméjű módon elkölteni a pénzét, ezért ha már van, akár hadsereget is fejleszthet rajta. Az még soha senkinek nem ártott, hogy volt egy erős hadserege...

A térségben lesznek még kardcsörgetések, főleg Japán és Kína között. De már most is az a helyzet, hogy a vitatott tengeri területeket már most is Kína ellenőrzi mind légi, mind tengeri haderővel. A US elvileg át tudná venni a területek feletti hatalmat, de gyakorlatilag nem tudná folyamatosan ott tartani a flottáját, míg Kínának csak itt vannak érdekei.

Kína a technológiáját is rohamtempóban fejleszti, a légelhárítása már kezdi megközelíteni a US szintet. Persze ez a legkönnyebb mutatvány. Tengeralattjárói is a legfejlettebbek, de a felszíni flottája még nincsen US színvonalon, ahogy a légiereje sem. A légierő a második legdrágább cucc, a legdrágább a flotta. Szerintem a közeljövőben a légierőt fogják fejleszteni, a felszíni flottát csak akkor, ha a légierő már megközelíti a US technológiai szintet.

Amire kevés figyelmet fordítanak, az a szárazföldi haderő, de persze úgy gondolják, hogy arra nem lesz szükség. Ebbe a tévedésbe már sokszor sok birodalom belebukott... Legutoljára pont a szomszéd, Japán...

Meglátjuk, mit hoz a jövő. Szerintem a Kínai védelmi kiadások fel fognak menni a GDP 4%-a fölé már rövidtávon.

Szólj hozzá!

Címkék: Kína Fegyverzet

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr585845791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása