Kína - Zavarok a bankrendszerben

2013.06.27. 07:00 :: Dörnyei József

Komoly zavarok alakultak ki a Kínai bankrendszerben. A folyamat már tart egy ideje, Kína most tanulja a bankok szabályozását is. Mivel a bankok szabályozása per pillanat sehol a világon nem kielégítő, nem nagy meglepetés, hogy Kína sem remekel benne, ahol 2 évtizede még azt sem tudták, hogy mi az a bankrendszer.

A problémát az állami közvetlen piaci beavatkozás okozza. Egyes cégek kapnak hitelt - állami engedéllyel, egyes cégek még állami támogatást is kapnak. Ezek a cégek sokszor nem a legtermelékenyebbek, sok köztük az olyan cég, ami egyértelműen és régóta veszteséget termel, amit aztán az állam kifizet neki, támogatások formájában.

A nagy állami cégek állami utasításra igen nagy termelő kapacitásokat építettek ki. Ezek a kapacitások azonban a jelenlegi piaci környezetben sokszor üresen állnak. Közben természetesen pénzbe kerülnek, direkt költségbe, valamint hitel költségbe is.

A nagy állami cégek mellett azonban léteznek jól működő, profitot termelő kicsi cégek is. Ezek állítják elő például a Kínai "gadget" termékeket, ezek képviselik gyakran a Kínai high-tech-et.

Azonban ezek a cégek nem kapnak az állami bankoktól hitelt, mert nem kapnak állami engedélyt a hitelhez.

Ezért a nagy, állami cégek extra profittal hitelezik a kis, felfutó cégeket. A nagy, állami cég 6%-on kap hitelt, amit 12%-on ad tovább. Erre felfigyelt a Kínai központi bank és ezeket a hiteleket betiltotta. De a kereskedelmi bankok kitaláltak egy módszert, amivel banki hitelekké varázsolták át ezeket a hiteleket, amivel per pillanat még nem tud mit kezdeni a központi bank.

A probléma nem ezekkel a hitelekkel van, hanem azokkal, amikor a hitelt nem egy felfutó kis cég kapja, hanem egy spekuláns cég.

A banki kontroll nélkül könnyen kerül olyan kézbe a pénz, aki spekulál, tehát játszik vele.

Ez kb. így néz ki:

Kis cég kap nagy cégtől 1M-t. A kis cég felteszi az 1M-t a pirosra. Ha nyer, nyert 1M-t, visszafizeti az 1M-t + kamatot és mindenki boldog.

Ha veszít, akkor a kis cég megszűnik, a nagy cég meg veszített 1M-t.

Nem egészséges, ha ilyesmi nagy tömegben fordul elő a gazdaságban. Főleg ott, ahol a nagy cégeket az államnak kell majd kimentenie.

A játék, ahol a kis cég játszik, az ingatlanpiac. Ez a játék aztán komoly keresletet támaszt, ami felnyomja az árakat. Nem érdeke senkinek, hogy drága legyen az ingatlan. Piaci ár az ideális, tehát se nem drága, se nem olcsó.

A jelenség sajnos tömeges lett, komoly károkat okozott a teljes Kínai gazdaságban.

Még szerencse, hogy Kínának van pénze kifizetni a cehhet, ha már szabályozni nem volt képes a bankrendszerét... A tanulópénzt meg kell fizetni, Kína most fogja ezt megfizetni. Lesz még ilyen elk*rás, nem ez az utolsó...

5 komment

Címkék: Kína Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr615379294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melampo 2013.06.27. 10:14:43

Kínában már akkor papírpénzt használtak, amikor Jeruzsálem helyén még nomád kecskepásztorok legeltették a nyájaikat. Nem hiszem, hogy a kínaiaknak meg kellene magyaráznunk, hogy mi is az a pénz és hogyan működik a bankrendszer.

Clear-water 2013.06.27. 10:42:24

@Melampo: elég egy nemzedék kommunizmus, és a tudás elfelejtődik.
Nálunk is elfelejtették a Horthy korszakot, most visszajön, egy kis Kádárizmussal nyakonöntve :)
Mert dicső népünk azt is elfelejtette 20 év alatt.

Melampo 2013.06.27. 11:30:35

A kínai elit viszont nem felejt, évezredeken keresztül képes továbbvinni a kultúrát, tehát ez veszély nem fenyeget. Már a modern Kína születésénél ott bábáskodott Csang Kaj-sek és Szun Jat-szen felesége akik egy iráni zsidó család ikerlányai voltak. Van ott aki nagyon is jól ért a pénzügyekhez.
A kínai jegybank az egyetlen helyes utat választotta, aki lufit fúj, azt hagyja bedőlni. Majd a betétesei leszoktatják arról, hogy eljátssza a megtakarításaikat.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.27. 12:19:20

@Melampo:
Per pillanat nem úgy néz ki, hogy tudják jól kezelni a bankrendszert.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.27. 12:20:55

@Melampo:
Nem nagyon tehetik meg, hogy a nagy állami cégeket hagyják bedölni. Elsösorban nem a bankok a szenvedö felek, hanem a nagy, állami cégek.

A jó bankrendszer egyébként már eleve kiszürte volna ezt a hibát. Tehát mindenképpen hibáztak a szabályozással.
süti beállítások módosítása