Kína - Komoly gondok vannak az élelmiszer termelésben

2013.05.27. 13:11 :: Dörnyei József

A kínai ipar 3. évtizede folyamatosan növekedik, a kínai városok is folyamatosan nőnek, a lakosság is folyamatosan nő. Az élelmiszer termelésre használt termőföld terület azonban nem nő, hanem csökken.

Kínában komoly gondok vannak az élelmiszer termeléssel.

A világ lakosságának kb. 20%-a él Kínában, a világ termőföldjeinek azonban csak 9%-a van ott. Ennek ellenére jelenleg Kína még 90-95%-ban önellátó élelmiszerből. Ez azonban egyre nehezebben fenntartható.

Az ipari üzemek és a nagyvárosok szinte kivétel nélkül mezőgazdasági övezetben helyezkednek el, tehát ott terjeszkednek és termőföldeket beépítve bővülnek.

Az ipar és bányászat jelenleg erősen környezetszennyező. A szennyezés egy jó része a termőföldekre kerül. A termőföldek egy jelentős része már most is annyira szennyezett, hogy a termelt élelmiszer egészségre ártalmas mértékben tartalmaz szennyező anyagokat.

Maguk a mezőgazdasági termelők is szennyezik a földjeiket. Jó részüknek nincsen meg a szaktudása, ezért túlzott mértékben alkalmaznak különböző vegyszereket vagy nem megfelelő vegyszereket alkalmaznak.

Kína már tett lépéseket a folyamat ellen. A US-be szervezte ki a teljes szójabab termelését. A US-ben hatalmas és tiszta mezőgazdasági területek vannak. A szállítás is olcsó, mert a Kínai import alig valami a US-ből, tehát a jelenlegi üres konténerekbe lehet belepakolni majdnem ingyen a szójababot. 

Most van tervezés alatt a szarvasmarha tenyésztés kitelepítése. Ennek Ausztrália lehet a haszonélvezője, ami hatalmas termőföldek felett rendelkezik és annyi szarvasmarhát képes előállítani, amennyire vevőt tud találni.

A szarvasmarha import is jó választás, mert a húsárúhoz nagyon sok takarmány kell, tehát érdemes inkább a húst importálni.

Kínának is jelentős feladatai vannak a témában.

A környezetvédelemre tényleg oda kell most már figyelniük. Nem lesz elég eltitkolni a "Nyugat" elől a piszkos ügyeket. A környezetvédelem elsősorban nem "Nyugat"-nak fontos, hanem a helyi embereknek. Kínának ma már van arra pénze, hogy "tisztán" termeljen. Már csak az akarat hiányzik hozzá. Az akaratot az államnak kell biztosítania megfelelő ellenőrzéssel.

A másik feladat a nem használt belső területek hasznosítása. Ez elég drága, de megoldható. A lakosság egy jó részét lehetne délről odatelepíteni, amivel felszabadulna termőföld. Valamint az ottani földekből is termőföld fejleszthető, öntözéssel és egyéb technikákkal.

A nagyvárosok környékén a termőföldeket meg kell tisztítani és a további szennyezés meg kell akadályozni.

Ez mindenesetre az egyik legnagyobb kihívása Kínának a következő 10 évben.

Szólj hozzá!

Címkék: Környezetvédelem Kína Mezőgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr95320224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása